Astronautika: misije

Ovih dana u centru pažnje je američki rover Perserverance koji je sleteo na Mars. Ali ne zaboravimo drugo, malo ali značajano, vozilo koji se nalazi na daljoj strani Meseca.

U subotu 19.2.2021. Chang'e-4, sletni deo (lender), proveo je 778. zemljski dan na Mesecu. Za to vreme, tokom lunarnih dana koji traju isto kao i lunarna noć, po 14 zemaljskih dana, vozilo (rover) je prešlo 652,62 metra. Vozilo se kreće samo po lunarnom danu, zbog energije koju dobija od sunčanih panela a i zbog vidljivosti.

Change 4
Fotografija koju je snimio rover Yutu-2 (zec od žada-2) 11. januara 2019. prikazuje sletni deo Chang'e-4. (Ksinhua/Kineska narodna svemirska uprava)

Tokom lunarne noći, zbog nedostatka solarne električne energije, i sletni deo i vozilo, prelaze u uspavano stanje, tj. u stanje mirovanja. Kako javlja kineska medijska agencija Ksinhua, sletni deo i vozilo prebačeni su u režim spavanja u petak 19.2.2021. za predstojeću lunarnu noć. Pre toga oba uređaja su stabilno radila 27. lunarni dan, po rečima  Centara programa za istraživanje Meseca i svemira Kineske narodne svemirske uprave. Rover je u dobrom stanju i sva naučna oprema radi normalno, rekao je Centar.

Sonda Chang'e-4, lansirana 8. decembra 2018. godine. Meko je sletanje u krater Von Karman u basenu Južnog pola Aitken na daljoj strani Meseca 3. januara 2019. To je ujedno bilo prvo sletanje na dalju stranu Meseca.

Rover Yutu-2 daleko je premašio svoj tromesečni životni vek, postavši lunarni rover sa najdužim radom na Mesecu. To je dobra vest pred predstojeće spuštanje kineskog rovera koji je trenutno u orbiti Marsa. Možemo se nadati i njegovom dugom životnom veku. Teško je posle svih američkih rovera da jedan mali rovera donese nešto novo sa Marsa, ali ne bi bilo iznenađenje da Kinezi sa njim imaju neki adut u rukavu, kao što su imali sa roverom Yutu-2, spustivši ga tamo gde niko nije bio pre, na dalju stranu Meseca.


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 3 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 9 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...