Astronautika: misije

Lansiranje odgođeno za 2023.

Povratak ruskih (ex SSSR) robota na Mjesec čeka se desetljećima.Posljednja sovjetska misija ka Mjesecu lansirana je u 09.08.1976. da bi već 22.08.1976. njezina kapsula s uzorcima tla uspješno stigla na Zemlju. Mišljenja sam da ni najveći prozapadni agitatori protiv nekadašnjeg SSSRa ni u mokrim snovima nisu očekivali kako će to biti posljednja „Luna“ za period od gotovo pola stoljeća!

luna program 2020 2030

Zvuči i izgleda nevjerojatno da sovjeti do devedesetih a rusi od devedesetih na ovamo nisu niti jedan jedini put pokušali povratak na Mjesec. Negdje nakon 2010. započelo se s planovima za novu stranicu istraživanja Mjeseca. Luna Glob, Luna Resurs Orbiter, Luna Resurs Lander, Luna Grunt.. nekoliko su godina unosili pravu malu pomutnju svojim nazivima i učestalim mijenjanjima planova leta i samih letjelica. Sve do otprilike 2020. kada se rusi vraćaju standardnim oznakama a u realnom planu misija nalaze se tri letjelice; Luna 25, Luna 26 i Luna 27. Tako ih je lakše pratiti i razumijeti iako nekakva zvučnija imena naoko bolje izgledaju.

Luna 25 mijenjala je svoj dizajn svakih godinu-dvije dana. Prvobitno je ona sadržavala nekoliko (četiri) projektila (impaktora) i par malih landera kao nadopunu velikom orbiteru oko Mjeseca sa LORD astronomskim paketom za istraživanje kozmičkog zračenja, da bi na posljetku izrasla u pravog velikog landera s planiranim aluniranjem blizu južnog Mjesečevog pola u krateru Boguslavsky. Ovaj lander na sebi nosi preko 30kg znanstveno-istraživačke opreme. Lansiranje Lune 25 sve do pred koji dan bilo je planirano za august ove godine. To se neće dogoditi. Zbog problema sa programskom podrškom a možebitno i hardverskoj nesavršenosti robot ruke za uzimanje uzoraka lansiranje je (mimo aktualne krize) odgođeno za nekoliko mjeseci ali ne prije 2023. 

luna25 NPO Lavochkin2

Zanimljivo je izbor landera kao prve misije iz ruske Mjesečeve trijade. Gledamo li nekakvom inženjerskom logikom najlakše bi bilo isprobati tehnologije i steći iskustva sa orbiterom, zatim landerom, roverom pa onda i misijom za uzimanje uzoraka s Mjeseca. Slijedom okolnosti prvobitan projekt orbitera Luna Glob (s japanskim impaktorima i međunarodnim malim landerima) postao je punokrvni lander. Logičan inženjerski izbor slijedom okolnosti postao je prvijenac ruskog povratka na Mjesec iako potpuno promijenjene glavne uloge. Tek nakon Lune 25 (landera) dolazi na red Luna 26 kao čistokrvni orbiter čije je lansiranje planirano za 2024. (zasigurno će kasniti makar godinu dana, posebice imajući u vidu i aktualnu odgodu lansiranja Lune 25).

luna25 NPO Lavochkin

Zaista ostaje misterij zašto makar jedna raketa nosač tipa Soyuz 2.1b nije posljednjih nekoliko godina poletjela ka Mjesecu, makar i sa „studentskim“ letjelicama i tkz „glupim teretom“. Ova raketa nije pre/skupa da si rusi to nisu mogli priuštiti. Njihovim inženjerima i planerima misija izuzetno bi puno značilo u stvarnosti isprobati raketu, komunikacije i tehnologije makar i na potpuno okrljaštenim malim letjelicama, posebice imajući u vidu animiranje studenata koji bi za ovakav izazov zaista bili dali sve od sebe da uspiju, ili makar pokušaju uspijeti. Ma kakav bi bio rezultat zasigurno bi proizveo  tehnički i psihološki plus i dao dozu samopouzdanja koja nije zanemariva stavka u ovakvim stvarima.

Kako god bilo, preostaje nam da preskočimo 2022. te sačekamo 2023. u nadi da će Luna 25 krenuti i odraditi svoj najmanje jednogodišnji, uspješni, posao na Mjesecu.

 

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...