Astronautika: misije

Nakon dva dana, u drugom pokušaja, danas je prvi put poleteo Staršip, sa idejom dosezanja orbite. Nakon 4 minute leta dosegao je 39 km visine. Ali se potom raspao.

Nakon 2 godina, najzad smo dočekali novi let Staršipa. Ali ovoga puta ne na sopstveni pogon nego na pogon prvog stepena, nosača Super Hevi.


https://www.youtube.com/watch?v=bl7IqyEyqhY

Lansiranje je bilo spektakularno. Ogromna, najveća do sada raketa je polako ali moćno napustila lansirnu rampu, ne uništivši je. Sve je išlo po planu, iako su pažljivi posmatrači uočili da 5 od 33 Raptor motora nosača nisu radili ili su se prevremeno ugasili. Dosegnuta je nadzvučna brzina i 39 km visine ali kada su prestali sa radom Raptor motori nosača, nije došlo do odvajanja Staršipa od nosača. 

Raketa se čudno rotirala i prevrtala i potom eksplodirala (možda je i daljinski uništena). Neki izveštaji kažu da se nosač uspešno odvojio i krenuo da se vraća ka zemlji u manevru prevrtanja na stomak. To je malo verovatno jer se postavlja pitanje gde je završio Staršip.

2
Vidi se da 5 od 33 motora Raptor ne radi.

SpaceX kompanija ovo smatra uspehom što se možemo složiti jer smo se ranije nagledali eksplozija Staršipa na samoj rampi. Kompanije je poslala poruku: Da je došlo do brzog neplanirano rastavljanja. Kako je Ilon Mask pre neki dan rekao: Uspeh možda, uzbuđenje garantovano.

Kao i do sada, podaci će biti skupljeni i utvrdiće se ša je dovelo da skretanja od planiranog leta.

raketa
Poređenje Staršipa Super Hevi sa Artemis SLS raketom.

Staršip u kompletu sa nosačem je raketa za višekratnu upotrebu, veća i daleko moćnija od NASA-inog sistema za lansiranje Artemis Special Launch System i one koja je planirana da odvede ljude na Mesec.

 

 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...