Astronautika: misije

Sojuz_crop
Pripreme pred noćno lansiranje Sojuza TMA 17

Posada ruskog svemirskog broda Sojuz TMA 17 lansirana s raketodroma Baikonur u ranim jutarnjim satima tijekom ponedjeljaka, uspješno je pristala na Međunarodnu svemirsku postaju. Samo pristajanje odigralo se na visini od preko 340km iznad Rio de Janiero, Brazil.

ekspedicija_22
Petorica astronauta, članovi tkz Ekspedicije 22 na ISSu

Posadu sačinjavaju rus Oleg Kotov, japanac Soichi Noguchi i amerikanac Timothy Creamer. Oni su se sa Sojuzom u 23:48 jučer kasno navečer spojili na ISS. Nešto iza ponoći, nakon provjere sigurnosnih sustava i hermetičnosti spoja, astronauti su se pridružili dvočlanoj posadi tkz. Ekspedicije 22 na ISSu - Jeffrey Williamsu i Maximu Suraevu.

Nova, peteročlana posada biti će zajedno narednih šest mjeseci. Božićne i Novogodišnje praznike provesti će promatrajući Zemlju iz svemirske postaje 340km iznad Zemljine površine.

Očekuje ih veliki posao oko daljnjeg kompletiranja stanice i pripreme za prihvat novih modula. U tom smislu prva svemirska šetnja očekuje ih 16 siječnja. Ruski modul POISK biti će premješten na njegovo konačno odredište.
Mjesec dana kasnije posada će udomiti sedmero astronauta američkog raketoplana Endeavour u posljednjoj godini njihove upotrebe pred umirovljenje flote tih svemirskih brodova.

Ruski pilotirani Sojuzi i bespilotni transportni brodovi Progres okosnicu su održavanja ISSa u narednih nekoliko godina.
Dosad je na ISSu u dužim ili kraćim misijama boravilo gotovo dvije stotine astronauta te nakoliko svemirskih turista za koje u narednim godinama više nema mjesta.



Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 22 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...