Astronautika: misije

mplTijekom 2008 godine pratili smo odiseju velike robotičke misije Mars Phoenix Lander (MPL) na crvenoj planeti. Phoenix je sletio tijekom maja i naporno radio nekoliko mjeseci da bi sredinom novembra iste godine kontrolni centar na Zemlji zaprimio je zadnji signal prije nego je letjelica doslovce smrznuta dolaskom Marsove zime. Letjelica dizajnirana za tromjesečni rad u iznimno teškim uvjetima izdržala je punih pet mjeseci u sjevernom arktičkom području Marsa. Napajanje energijom izvedeno je putem solarnih panela koji više nisu primali Sunčevu svjetlost. Sada se situacija na sjevernoj polutci mijenja. Zima pomalo odlazi i Sunce počinje biti sve više i više na nebu tijekom dana. Jedna druga NASAinaletjelica, Mars Odyssey (MO), u Marsovoj orbiti započeti će 18. januara osluškivati eventualni slabašni signal s MPL-a. Tijekom nekoliko dana MO će nekoliko desetina puta nadletjeti mjesto slijetanja MPL-a.

„Mi ne očekujemo da je MPL preživio Marsovu zimu, nije dizajniran za tako nešto, no iznenađenja su uvijek moguća i svakako ćemo upotrijebiti naše letjelice u cilju uspostave eventualne komunikacije za slučaj da MPL doslovce „uskrsne", izjavio je Chad Edwards, voditelj komunikacijskog odjela za Mars Exploration Program pri NASAinom Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni, Californija. Gotovo je sigurno kako je MPL mrtav, no nada umire posljednja, bilo bi izvanredno da nekim čudom ovaj robot ponovo oživi, dodao je Edwards.

Osluškivanje ali i slanje elementarnih naredbi prema MPLu odraditi će se u jop najmanje dva pokušaja i to tijekom desetak dana u februaru i martu ove godine. Tada će Sunce cijelog dana osvjetljavati predio na kojem se MPL nalazi.

Ukoliko je Phoenix preživio dizajniran je tako da najprije skupi dovoljno električne energije. Tada bi započo puniti svoje akumulatore, aktivirao računalo i putem antena poslao u svemir osnovne telemetrijske podatke o svojem statusu te pokušao uspostaviti kontakt u isčekivanju odgovora s Zemlje i novih naredbi što da radi. U tom bi mu slučaju, nakon analize stanja uređaja i opreme, s Zemlje stigao novi set naredbi koji bi omogućio daljni rad i istraživanje na Marsu. Bio bi to izvanredan događaj za astronautiku i vrijedno iskustvo za naredne misije. Eventualna pozitivna iskustva svakako bi bila primjenjena i za nepomični rover Spirit kojemu se zima približava u narednim mjesecima na drugoj strani planete. Preostaje nam nekoliko dana, tjedana ili mjeseci napetog isčekivanja i neznanstvenog principa vjerovanja u čuda koja se na Marsu povremeno događaju...

Još o PML

PHOENIX


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 20 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...