Astronautika: misije

NASA je upravo objavila kako su završene sve pripreme rovera Spirit za predstojeću zimu. Rover je parkiran na području nazvano Troy, pješčanoj zamci u koju je upao još tijekom maja prošle godine. Posljednji pomaci rovera načinjeni su 08. februara i odsada nadalje rover će ostati nepomičan. Količina električne energije koju sada proizvode solarni fotonaponski paneli pala je na svega 185W/h a to je jedva dovoljno za puko vegetiranje robota-geologa koji već godinama istražuje Mars. Dolaskom zime količina električne energije će i dalje opadati i veliko je pitanje hoće li rover preživjeti zimu, naročito s obzirom na veoma nepovoljan položaj u kojem se nalazi. Tek će povremeno, za vrijeme najtoplijih zimskih dana, rover odašiljati osnovne telemetrijeske podatke o vlastitom „zdravstvenom" stanju na Zemlju.

 

spirit-parking
Mapa područja na kojem se nalazi Spirit

Istovremeno se na drugom kraju planete osluškuje mogući signal s Mars Phoenix Lander kojeg je ledena Marsova zima doslovce sledila tijekom pretrpošle godine. Iako nitko zapravo i ne vjeruje da je MPL preživio termini osluškivanja slabašnog signala „živ sam" određeni su tijekom februara i marta. Bilo bi zaista pravo i ugodno iznenađenje da je MPL preživio zimu, a onda se i nadanja da će to isto poći za rukom i Spiritu značajno povećavaju.

spirit_pomagac
Spirit bi uz malu pomoc ljudske ruke ili nekog Marsovskog pomagača kao na slici veoma lako izašao iz problematične pješčane zamke...

Mars je složen i zanimljiv svijet koji tek očekuje novu navalu robotiziranih tehničkih tvorevina s Zemlje. U svijetlu umirovljenja raketoplana i oslobađanja veće količine budžetskih sredstava za robotička istraživanja svemira pri NASA mogli bi uskoro biti svjedoci prave invazije na Mars. Dok ovi strojevi polaku umiru ili u najboljem slučaju preživljavaju u dubokoj hibernaciji dotle su inženerski monitori i laboratoriji Europe, Rusije, Kine, Indije i SAD već sada puni optimizma i novih letjelica koje samo čekaju naredne povoljne prilike za lansiranja k Marsu.

 

Još

Robot izgubio bitku za život na Marsu

Novosti sa Marsa: NAPRED SPIRIT!!!

Premali napredak Spirita

Zabrinutost i tuga na Marsu

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverimaDodaj komentar