Astronautika: misije

discovery1
Astronauti izvan Discoverya nakon sljetanja

Danas u 15:08 sati po našem vremenu američki raketoplan Discovery s sedmero astrnauta uspješno je sletio na pistu broj 33 Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi. Nakon „produžene“ misije završila je jedna od posljednjih odiseja američkih raketoplana. Osim po trima svemirskim šetnjama astronauta, transporta opreme i uređaja prema ISSu, ova će misija biti zapamćena i po istovremenom prisustvu čak četiri žene u svemiru! Prilikom slijetanja zbog loših vremenskih uvjeta na Floridi kalkulirao se i s mogućnošću da raketoplan sleti u vojnoj bazi Edwards na zapadu zemlje, no kako su se sigurnosni uvjeti u međuvremenu popravili to je za slijetanje odabrana Florida. Kontrolori leta bili su pomalo zabrinuti poradi otpadanja jedne od termičkih pločica, zamalo na kritičnom mjestu no problema nije bilo. Discovery će na svoj zadnji put u svemir krenuti u rujnu ove godine.

discovery2
Zapovjednik misije STS 131 daje izjavu nakon slijetanja

Članovi posade su bili; Alan Poindexter (zapovjednik) te Jim Dutton, Dottie Metcalf Lindenburger, Stephanie Wilson, Rick Mastracchio, Clay Anderson i Naoko Yamazaki).

discovery3
Trenutak slijetanja Discoverya na Floridu

Iako je riječ o misiji koja nosi naziv STS 131 (broj misije) ovo je 129 slijetanje raketoplana. Dva slijetanja nedostaju i to su misije u kojima su se dogodile tragedije raketoplana (Challenger i Columbia). Krajem godine raketoplani odlaze u mirovinu i više neće letjeti. Na svoje posljednje misije krenuti će kopnom nakon čega će svi biti izloženi u muzejima.

discovery4
Shema rute prilaska raketoplana na slijetanje

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...