Astronautika: misije

x37b
Letjelica X37B za vrijeme ispitivanja na Zemlji

Pod oznakom X37B 23. aprila u 01:52 po našem vremenu s raketodroma Cape Canaveral na Floridi u svemir je raketom Atlas V lansirana tajna vojna letjelica američke vojske. Riječ je o svojevrsnoj umanjenoj, modificiranoj inačici raketoplana „space shuttle“ dimenzija 9x4.5m sposobnoj da u svemir ponese preko dvije tone korisnog tereta te da tamo ostane punih devet mjeseci prije povratka na Zemlju poput jedrilice. Letjelica će se moći koristiti višekratno, a u izjavi za medije major US Air Force Angie Blair nije precizirao što će letjelica raditi u svemiru niti koliko će tamo ostati, kao ni da li se i koji specijalni teret nalazi u njoj. Novinarsko pitanje o troškovniku ovog projekta također je ostalo bez odgovora, no prema procjenama riječ je o iznosu od najmanje nekoliko stotina milijuna USD.

Razvoj letjelica ove vrste započeo je još 1999. godine. Obzirom na njene pretpostavljene mogućnosti vojska će X37B koristiti kao orbitalnu laboratoriju. Hoće li se u njenom korisnom teretu naći i specijalni laseri ili neka druga oružja poznata samo iz scenarija već zaboravljenih „Ratova zvijezda“ ostaje da se vidi. Obzirom da je ovo prvi let u svemir kontrolori misije sada moraju iskušati sve sustave i podsustave koji se nalaze na njoj. Orijentacija i manevriranje u svemiru te veoma složen, siguran, povratak letjelice ovog tipa na zemlju biti će povjereno računalima. Slijedeća svemirska misija X37B planira se negdje tijekom 2011. godine. Proizvođač ove letjelice je dobro poznata tvrtka Boeing.

Još o ovoj letelici

Američka vojska spremna je za lansiranje nove bespilotne svemirske letjelice X-37B. Tajni projekt sada se nalazi na završnim pripremama pred lansiranje koje je zakazano za 19. aprila raketodroma Cape ...

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...