Astronautika: misije

Nisam izdržao i nedavno sam potražio na sajtovima vesti o tome šta se trenutno dešava sa Nasinim roverom Spiritom. Kažu da je zbog štednje energije preskočio planiranu komunikacionu sesiju zakazanu za 30. mart i verovatno zapao u letargiju, koji oni iz Nase nazivaju hibernacionim modusom.

pogled-na-sunce
Spiritov pogled na Sunce

U tom stanju roverov sat nastavlja da kuca, ali se komunikacija i sve druge aktivnosti obustavljaju sa ciljem da se sva raspoloživa energija koristi jedino za blago grejanje vitalne elektronike i punjenje akumulatora. Ako se u njima bude sakupilo dovoljno energije, rover će na proleće pokušati da se probudi i uspostavi vezu sa Marsovim orbiterom, odn. sa Zemljom.

Možda se sa Spiritom nećeno čuti nedeljama ili čak mesecima, ali mi ćemo osluškivati svaku šansu. Očekujemo ipak da će stari Spirit obnoviti komunikaciju onda kada bude sakupio dovoljno energije za slanje signala,“ kaže Džon Kalas iz Nasine laboratorije u Pasadeni, zapravo menadžer projekta vezanog za Spirit i Opportunity.

U ranijim javljanjima o opštem stanju Spirita ukazao sam na činjenicu da je roverovo snabdevanje energijom sve slabije zbog toga što njegovi prašnjavi solarni paneli primaju sve manje dnevnog svetla, a uzrok tome je približavanje zimske kratkodnevice, perioda najkraćih dana u godini, koja će na Marsovoj južnoj polulopti da padne polovinom (našeg) maja. Prethodne tri zime koje je rover preživeo od kada je sleteo na Mars u januaru 2004. godine, bio je tako nagnut ka severu da su njegovi solarni panelu bili idealno okrenuti ka Suncu. Nažalost, slične pripreme nisu bile moguće i ove godine zbog već opisivane nesrećne nepokretnosti vozila. Spiritovi točkovi su se uštopovali u mekom pesku - i to oni koji su radili, jer je jedan zaribao još pre četiri godine, a drugi, i to bitan, pre četri meseca.

Bezbroj puta Nasa nas je podsećala da je originalno bilo planirano da roverovske misije traju samo 3 meseca, i da je sve ono što se dešavalo sa njima posle aprila 2004. čist naučnički ćar. Možda njih to teši ali mene ne. Trenutno se Opportunity nalazi na beskrajnoj vožnji ka velikom krateru simboličnog imena – Nastojanje (Endeavour).

Sve do aprila Spirit je bio programiran da jednom nedeljno komunicira sa svojim ljudskim partnerima. Kada je prema planu orbiter Mars Odyssey poslednji put proleteo iznad njega, nije čuo nikakav signal od njega. Veza je pokušavana na svim raspoloživim UHF talasima (Ultra-High Frequency).

Proverili smo ostale manje verovatne mogućnosti koje bi dovele do prekida komunikacije, ali to verovatno znači da je Spirit zapao u probleme sa električnom energijom negde između poslednjeg javljanja 22. marta (2210 sol) i početka aprila,“ smatra Kalas. “Nedavna očitavana su indicirala da je napajanje akumulatora opasno opalo, dovevši do toga da se Spirit sam automatski prebacio u zimski san.

Tokom narednih nedelja, Spiritova ključna elektronika iskusiće najnižu temperaturu od kako se nalazi na Marsu. Termičke projekcije kažu da temperatura verovatno neće pasti ispod one najniže za koju je elektronika dizajnirana i testirana, ali starost oba rovera znatno utiče na njihovu sposobnost preživljavanja. Poslednja izmerena temperatura na roveru bila je -41,5° C, i nastavila je da opada.

Temperaturni limiti važili su za nove rovere. Sada imamo starije rovere, sa već hiljadama termičkih cilkusa na Marsu, tako da povećana hladnoća predstavlja dodatni stres za njih,“ smatra Kalas.

Dakle, stvar je jasna – svima nama ostaje da čekaomo najmanje 3-4 meseca i držimo palčeve Spiritu. Ljudi iz Nase obećavaju da će preko svoje mreže antena za deep-space komunikaciju (DSN) svakog dana osluškivati bilo kakav signal na X-talasnoj dužini, predviđenoj za slučaj prekida komunikcije.

Još

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 12 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...