Astronautika: misije

Mars Phoenix Lander (MPL) na sjevernom polarnom području Marsa neće se više nikada oglasiti svojim tvorcima. Usporedbom fotografija visoke rezolucije mjesta slijetanja MPL-a načinjenim s Mars Reconnaissance Orbitera (MRO) u Marsovoj orbiti tijekom 2008. i prije nekoliko dana ove godine jasno pokazuju dramatične promjene na MPL-u. Marsova polarna klima učinila je svoje i napokon moramo i možemo odati „počast“ robotu koji je tijekom pet mjeseci 2008. godine istraživao nikad prije posjećeno područje na Marsu. Nove fotografije pokazuju kako je obris MPLa manji i tamniji. Uzrok tomu su slomljeni solarni paneli zbog debelih nakupina suhog leda i pijesak koji se nakupio na letjelici i tlu tijekom vremena. Solarni paneli više nisu u funkciji te robot nema mogućnost akumuliranja električne energije, izjavio je Fuk Li, jedan on menagera Mars Exploration Program iz NASAina Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni. Konstrukcija MPLa i nije bila predviđena da preživi ledenu Marsovu polarnu klimu, ipak dolaskom ljeta na sjevernu Marsovu polutku postojala je šansa da se MPL ponovo oglasi ukoliko bi uhvatio dovoljno Sunčeva svjetla na solarnim panelima. Jedna druga letjelica (Mars Odyssey) oko Marsa pokušavala je nekoliko desetaka puta tijekom posljednjih mjeseci primiti signal s MPLa, no bezuspješno.

mpl_end_end
Snimci iz orbite (2008-2010) pokazuju kako je MPL ostao bez solarnih panela, utihnuli spomenik na Marsovom polarnom području

Sada, zahvaljujući novim snimcima jasno je kako se MPL više nikada neće oglasiti. Slomljeni i uništeni solarni paneli sada se nalaze na tlu ispod tankom sloja prašine i pijeska. Tijekom Marsove zime na njima se nakupilo možda i više od petnajstak centimetara debelog ledenoh pokrivača. Njegova je masa bila nekoliko desetaka kilograma, što konstrukcija nije mogla podnjeti te je došlo do njezina loma i disfunkcionalnosti. U dalekoj budućnosti, kada Zemljani nasele Mars, mjesto slijetanja MPLa zasigurno će biti pretvoreno u muzej ranih astronautičkih istraživanja crvene planete. U međuvremenu k Marsu se spremaju nove letjelice, landeri i roveri a njihove konstrukcije i programi istraživanja velikim dijelom temeljiti će se na rezultatima istraživanja i iskustvima dobijenim upravo s Mars Phoenix Landera.

 799px-Phoenix_Twilight
MPL, računalna simulacija izgleda MPLa na Marsu u neka bolaj vremena


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...