Astronautika: misije

Ruski bespilotni transportni brod Progres M-06M lansiran 30. juna s 2.6 tona korisnog tereta trebao je pristati na ISS u petak navečer. No nešto prije predviđenog vremena pristajanja (18:58) s njime je izgubljena telemetrijska radio-veza te je brod naočigled astronauta koji su promatrali njegov prilaz jednostavno prozujao pored njih i zaustavio se nekoliko kilometara od ISSa. Događaj je nakratko zabrinuo kontrolore misije obzirom da ovako nešto nije dogodilo već jako dugi niz godina. Istina Progresi ponekada „znaju“ pravit problem prilikom automatskog pristajanja no da u cijelosti „promaše“ ISS zaista je neuobičajni događaj. Izjava zapovjednika postaje Alexandera Skvortsova kako vidi nekontroliranu vrtnju Progresa pored ISSa nakratko je zabrinula javnost kako je šestero astronauta na ISSu u opasnosti, no prave opasnosti po ISS i njezinu posadu nije bilo.

pm06m_1
Teretnjak Progres M-06M napokon pristaje na ISS

U Moskovskom kontrolnom centru otada su pokušavali dokučti što se dogodilo i napokon uspjeli neposlušni teretnjak dovesti na svoje odredište.

Uspostavljena je nova telemetrija te je Progres M-06M uspješno pristao na ISS prije nekoliko trenutaka, u 18:17 po našem vremenu. Samo pristajanje izvšeno je na pristanišnoj točki velikog modula „Zvezda“. Sustav automatskom približavanja i pristajanja tipa „Kursk“ ovog je puta odradio svoj posao kako treba.

pm06m_2
Sustav automatskog pristajanja tipa Kursk odradio je posao

U narednim danima šesteročlana posada ISSa (Tracy Caldwell Dyson, Doug Wheelock, Shannon Walker, Mikhail Kornienko, Fyodor Yurchikhin i zapovjednik Alexander Skvortsov) iskrcati će preko dvije i pol tone namirnica, vode, goriva i drugih sitnih potrepština potrebnih za njihov život i rad u svemiru. Nakon toga praznu kapsulu Progresa napuniti će smećem koje se nakupilo na ISSu, odspojiti letjelicu koja će potom pri kontroliranol letu izgorjeti u atmosferi.

 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...