Astronautika: misije

Indija će tijekom 2013. godine u svemir lansirati eksperimentalnu letjelicu bez posade potpuno nove koncepcije namijenjenu da u narednim godina njezine usavršene inačice ponesu u svemir dva indijska astronauta. Optimistična je to najava čelnika tamošnje svemirske agencije (ISRO) K. Radhakrishnana.

gslvKao raketa nosač svemirskog broda upotrijebiti će se derivat PSLV rakete, a samo lansiranje će biti obavljeno s novog lansirnog kompleksa.

U ovom trenutku izrađuju se idejna riješenja novog lansirnog kompleksa i svemirskog broda. Nakon što iste odobri i tamošnja vlast te se osiguraju financije ISRO će biti spremna za najveći tehnološki zalogaj ove mnogoljudne zemlje.

Plan za 2013. podrazumijeva lansiranje rakete i svemirskog broda te njegovo vraćanje i pronalaženje pri slijetanju na Zemlju. Svi parametri leta i situacija unutar broda pažljivo će se analizirati i ugraditi u naredne tehničke korake prema misiji s ljudskom posadom. Dvojac indijskih astronauta u svemiru će boraviti nekoliko dana. Na taj način svemirskom klubu zemalja koje su sposobne vlastitim snagama lansirati čovjeka u svemir Indija će se pridružiti Rusiji, SAD i Kini.

Radhakrishnan nije precizirao kada bi se pilotirana indijska misija u svemir mogla realizirati no smatramo kako bi to bilo moguće dvije do tri godine nakon prvog opitnog leta.

Osim tehničkih detalja u kojima Indija surađuje s ruskim kolefama važan faktor je i politička te financijska podrška za koju tamošnja vlas ima sluha. Cijeli projekt cijeni se na nekoliko milijardi USD.

 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 6 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...