Astronautika: misije

opportunity_solar-panel_wind
Nakon akcije „marsijanaca“ solarni paneli Opportunitya su očišćeni

Samohodni NASAini roboti (roveri) na Marsu nakon gotovo šest i pol godina rada još uvijek se nalaze u operativnom statusu! Iako je njihov predviđeni vijek trajanja bio svega 90 dana ostavarili su pravu višegodišnju odiseju na koju se nitko ne bi bio okladio. Istina, Spirit se već nekoliko mjeseci nije oglasio nakon što se je zbog upada u pješčanu zamku zatekao nepokretan a time i nepripremljen za nadolazeću zimu. Usljed nedostatka električne energije sada je u stanju teške hibernacije, no njegov „brat blizanac“ Opportunity marljivo istražuje područje kratera Victoria-Endeavour..

Štoviše, njegova je misija ovih dana potpomognuta od strane Zemljana ali i „Marsijanaca“. Zemaljska ekipa koja vodi projekt usavršila je programski paket koji Opportunityju omogućava potpuno autonomno kretanje, a sada se on dodatno usavršava mogućnošću da rover u autononom režimu (bez ljudske intervencije) dnevno prevali preko stotinu metara, tridesetak posto više nego dosad.

opportunity_endeavour_krater_nazivlja
Pogled prema naprijed s Opportunitya

Nekoliko stotina milijuna kilometara dalje od NASAinih inženjera, „marsijanci“ su prije dva do tri tjedna osigurali dodatne količine električne energije „očistivši“ solarne panele Opportunityja. Fotografije učinjene 18. lipnja pokazuju kako su paneli prekriveni znatnim količinama prašine, dok je ona skoro u cijelosti nestala na fotografijama od 12. srpnja. Iznimno fina prašina na Marsu vremenom se taloži na rovere i ometa njihov rad. Naša tehnologija nije pronašla način kako ju ukloniti no tu su onda uskočili „marsijanci“, ili bolje rečeno mali kovitlaci zraka koji se često javljaju poput pijavica i dosežu sve do tla, podižući prašinu s rovera i ostavljajući iza sebe čiste solarne panele.

Opportunity nastavlja svoj put u nove odiseje a dosada je prešao preko 21,55 km, na drugoj strani Spiritov brojač prijeđenih kilometara stao je na 7,73 km. Sunce pomalo jača i očekuje se da Mars Reconnaissance Orbiter, odnosno Mars Odyssey u Marsovoj orbiti tijekom narednih tjedana ili najkasnije do studenog uhvate signal s probuđenog, snenog robota. U NASA smatraju kako će ga tada moći izvući iz pješčane zamke i nastaviti program istraživanja marsove površine. Njihova je jedna od najvažnijih zadaća, kao robota-geologa, da utvrde pitanje postojanja i razmještja vode na crvenoj planeti.

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 7 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...