Astronautika: misije

exomars
Europski rover za Mars

Najambicioznija robotička misija na Mars upravo se nalazi u fazi planiranja između Američke i Europske svemirske agencije. Dva velika rovera, NASAin Mars Astrobiology Explorer-Cacher i ESAin ExoMars biti će zajedno lansirani 2018. godine američkom raketom Atlas-5. Nakon višemjesečnog leta i desetaka milijuna prijeđenih kilometara oba će rovera sustavom „nebeske dizalice“ bit spuštena na identičnu lokaciju negdje na Marsu.

maec
Rani tehnički nacrti američkor rovera za tandem misiju k Marsu 2020.

Spušteni na istu lokaciju, roveri će ubrzo započeti s neovisnim istraživanjima. Europska uzdanica specijalizirana je za traženje vode i istraživanje tla i atmosfere dok će američki robot krenuti u potragu za životom na crvenoj planeti.

msrm
Hoće li ovako izgledati lansiranje kapsule s uzorcima Marsova tla

Nikada u povijesti astronautike na drugo nebesko tijelo nisu istovremeno i na istu lokaciju spuštena dva pokretna robota, no to je tek spektakularni početak misije koja uključuje i segment uzimanja uzoraka s Marsa te njihovo vraćanje na Zemlju u posebnoj kapsuli. Američki i europski planeri misije još nisu usaglasili detalje misije no jedan od scenarija uključivao bi ExoMarsovo kopanje ispod površine Marsova tla, spremanje istih u specijalnu komoru američkog rovera. Dvije ili više godina kasnije s Zemlje bi k Marsu bila lansirana nova letjelica. Njezin lander bi se spustio nedaleko loakcije rovera. Rover bi tada pronašao landera s raketom i obavio prekrcavanje uzoraka a tada bi usljedilo nešto što je na Zemlji relativno jednostavno ali na Marsu još nikada nije ispitano: Lansiranje male rakete i kapsule s uzorcima u Marsovu orbitu gdje bi čekala nova letjelica za prihvat kapsule. Prošli bi mjeseci prije nego se njoj otvori „lansirni prozor“ za povratak na Zemlju (Između Zemlje i Marsa lansirni prozor se otvara svakih 26 mjeseci, zato se misije lansiraju otprilike svake druge godine). Ova odvažna misija s uzimanjem uzoraka Marsa radi ispitivanja u Zemaljskim laboratorijama procjenjuje se na 5-10 milijardi USD. NASA i ESA moraju u narednih godinu dana načiniti nekoliko konceptualnih studija ove misije. Postoji podosta varijacija oko samog plana misije, instrumentarija i opreme na roverima. Moguće je i da oba rovera prikupe uzorke pa ih tijekom mjeseci ili čak i više godina drže u kapsulama očekujući dolazak misije koja će ih preuzeti i poslati na Zemlju.

pathfinder
Nova era rovarenja po Marsu započela je s misijom Pathfinder devedesetih godina prošlog stoljeća

Izazov je ogroman, poručuju iz NASA i ESA. Misija „dvojajčanih“ rovera još je daleko od tehničke studije a vremenik će ovisiti ne samo o tehničkim preduvjetima već i o drugim projektima poput velike misije k Jupiteru planirane za desetak godina. Tko će prvi i kamo krenuti znati će se za godinu dvije dana, no misija „nekoliko dječjih lopatica uzoraka s Marsa“ ima osigurano mjesto u znanstvenim ali i političkim (čitaj financijskim) krugovima u narednih deset-petnaest godina. U međuvremenu na i oko Marsa prispjeti će nekoliko američkih, europskih i ruskih robotičkih letjelica. Znanstvena fantastika postaje stvarnost i brže nego što smo se nadali..

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 8 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...