Astronautika: misije

esa_astronauti
Šestorica astronauta na promociji u Cologneu

U Njemačkom gradu Cologne pri ESAinom „European Astronaut Centre“ promoviran je europski odred astronauta kojeg čine; Samantha Cristoforetti i Luca Parmitano (Italija), Alexander Gerst (Njemačka), Andreas Mogensen (Danska), Timothy Peake (Velika Britanija) te Thomas Pesquet (Francuska). Šestorica izabranih dobili su diplome i na taj način i službeno postali novi Europski astronauti.

Svečanoj ceremoniji promocije prisustvovali su među ostalima i Jean-Jacques Dordain, Simonetta Di Pippo i Michel Togini vodeći ljudi Europske svemirske agencije (ESA).

esa_astronauti1
Šestorica svemirskih letača made in Europe\

Tijekom 2008. godine ESA je objavila natječaj za nove astronaute. Prijavilo se preko 8.000 kandidata. Nakon provedenog postupka stroge selekcije čas da postanu astronauti pripala je navedenoj šestorici. Zanimljivo je spomenuti kako je jedan od uvjeta za postati astronaut bio i učenje, odnosno poznavanje Ruskog jezika, obzirom na velike planove koje ESA ima s Ruskom svemirskom agencijom.

Nove astronaute sada očekuju naporni treninzi i pripreme za misije koje će usljediti. Prvi od promoviranih astronauta u svemir će letjeti 2013. u Ruskom svemirskom brodu Sojuz.

esa_astronauti2
Astronauti za vrijeme treninga

Nove astronaute osim znanstveno-inžinjerskog posla očekuje i veliki posao promocije znanosti i tehnike napose među mladima u Europi, rekao je na ceremoniji dodjele diploma novim astronautima Simonetta Di Pippo, direktor ljudskih letova u svemir pri ESA.

U zemljama EU pravilo je i običaj da se u sklopu odobrenih znanstvenih projektata velika pažnja poklanja edukaciji, što primjerice kod nas nije ni pravilo a ni običaj. Novi astronauti imati će odgovoran zadatak promovirati svemirske tehnologije i zainteresirati mlade za njih, kako bi se osigurao „novi odred“ budućih Europskih znanstvenika i tehničara za vrijeme koje dolazi.

 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 2 sati ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 1 dan ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije

Foto...