Astronautika: misije

kliknite na slike
atv2_svemir
ATV-2 u svemiru
atv2
ATV-2 za vrijeme sklapanja u hangaru
atv2_lansiranje
Lansiranje ATV-2

Veliki bespilotni svemirski teretni brod Johannes Kepler (ATV-2) uspješno je prekjučer u 22:50 lansiran u svemir raketom Arane-5 s raketodroma Kourou u Francuskoj Gvajani.

Nekoliko sati nakon lansiranja svi sustavi broda rade normalno. Kontrolori misije će u narednim danima testirati ponašanje broda u svemiru a spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom predviđeno je za četvrtak 24. veljače. Nekoliko tona hrane, vode, kisika, goriva, opreme i drugih potrepština ukrcano je na teretnjak kako bi se misije astronauta na ISSu mogle nesmetano odvijati.

Ovo je drugi po redu bespilotni teretni brod iz serije ATV Europske svemirske agencije namijenjen za opskrbu ISS-a. Planirano je lansiranje još najmanje četiri takva broda, svake godine po jedan.

Ovo je ujedno bilo i 200-to po redu lansiranje raketa iz serije Ariane, 56-to po redu inačice Ariane-5 (od toga 52 uspješna lansiranja).

Naredni tjedan astronauti na ISSu imati će doslovce pune ruke posla. Samo dan nakon pristajanja Keplera na ISS po redu vožnje dolazi i NASAin raketoplan Discovery u svojoj posljednjoj misiji prije umirovljenja.



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...