Astronautika: misije

marsohod

Jedna od prvih izjava novog šefa Roskosmosa Vladimira Popovkina za medije mogla bi biti najava velikog zaokreta u Ruskoj astronautici tijekom narednih godina. Kommersant Daily navodi Popovkinovu izjavu kako svemirski programi u narednim godinama zahtjevaju znatno veća ulaganja od dosadašnjih, istovremeno navodeći kako se bezmalo polovica proračuna dosad slijevala u pilotiranu astronautiku. Takvo stanje pri kojemu imamo ogroman trošak da bi se ljudi lansirali u orbitu, vrtili oko Zemlje i vratili natrag samo po sebi više nije održivo, srž je Popovkinove izjave.

Ukoliko bi pilotirana astronautika uzvraćala financijskim ili znanstvenim rezultatima onda ju treba podržati, no ukoliko je jedini smisao da šaljemo ljude u svemir i vraćamo ih natrag na Zemlju onda trebamo ozbiljno razmisliti o budućnosti takvog načina rada. Rusija je danas jedina nacija sposobna održavati trajnu „pupčanu vezu“ s ISSom. U proteklih pet desetljeća osim američkog „izleta“ na Mjesec nismo odmakli dalje od Zemljine orbite. Saznali smo većinu stvari koje su nužne za dugotrajne ljudske misije i boravak u svemiru, bilo da je riječ o tehničkim ili socijalnim aspektima. Sada je vrijeme da se krene dalje ili da roboti preuzmu glavnu riječ u našim svemirskim programima. U projekt ISSa uloženo je gotovo 150 milijardi USD. Njezina budućnost nakon 2020. godine pomalo postaje upitna ukoliko se koristi na ovakav način.

Popovkin je u aprilu preuzeo Roskosmos nakon serije neuspjeha pod vodstvom tadašnjeg šefa – Anatolya Perminova. Kakve će poteze Popovkin uskoro pokrenuti ostaje da se vidi, no kresanje „turističkih“ letova i uzimanje pravca k robotičkim i znanstvenim ciljevima zasigurno je prava stvar na koju čovječanstvo predugo čeka.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...