Astronautika: misije

Zadnjih mjeseci teku intenzivne pripreme za predstojeće lansiranje europske eksperimentalne letjelice IXV (Intermediate eXperimental Vehicle). Planirano je da letjelica bude lansirana 11. februara 2015. (13:00 UT, 14:00 po našem vremenu) raketom Vega iz svemirskog centra smještenog u Francuskoj Gvajani.

IEV ESA clean-room

Riječ je o svemirskom brodu koji će svoj let u trajanju od sto minuta odraditi po suborbitalnoj trajektoriji a njegova je namjena ispitivanje novog toplinskog štita te sustava upravljivosti i manevriranja letjelice prilikom spuštanja na Zemlju, odnosno padobranima na morsku površinu. Lansiranje je u nekoliko navrata odgađano poradi sigurnosnih razloga.

Trajektorija putanje IXV razlikuje se od standardne sheme lansiranja letjelica iz raketodroma te dijelom prolazi iznad naseljenih područja. Sada je to pitanje riješeno te je raketa dobila zeleno svijetlo za polijetanje. Kroz nekoliko dana (19.01.2015.) započeti će uljevanje goriva u raketu a krajem siječnja i sama letjelica će biti postavljena na vrh Vege.

IXV izgrađen je u sklopu Europske svemirske agencije a nositelj poslova je talijanska tvrtka Thales Alenia Space. Masa letjelice je 2000kg, a dimenzija u rangu osobnog automobila. Nakon lansiranja letjelica će dostići visinu od 420 km i brzinu od 28.000 km/h, nakon čega slijedi povratak na Zemlju te manevriranje na visinama sve do visine od stotinjak kilometara iznad površine. Nakon slijetanja koje će u završnoj fazi biti potpomognuto padobranima IXV će plutati na vodama Pacifika gdje će talijanski brod Nos Aries izvršiti prihvat i dopremu letjelice u Europu na detaljnu ekspertizu. Spomenimo i kako je sama letjelica na raketodrom Kourou u Francuskoj Gvajani dopremljena 24. septembra 2014. gigantskim ruskim transportnim avionom An-225 koji je prije nekoliko mjeseci nakratko boravio i na Zagrebačkom aerodromu.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...