Troje humanoida sletjelo na planet kojeg nisu poznavali

soyuz slijetanje na covid planet

Prema informacijama ruske nacionalne svemirske agencije (Roskosmos) jučer ujutro, u 07:16 po našem vremenu (UT+2), na područje centralnog Kazahstana sletio je svemirski brod sa tri vanzemaljska putnika. Iako se unaprijed znalo vrijeme i lokacija slijetanja, zbog tehničkih problema dijelom uzrokovanih i pandemijom COVID-19, slijetanje svemirskog broda nije popraćeno tv prijenosom uživo. 

Dvoje astronauta (Andrew Morgan, Jessica Meir) i jedan kozmonaut (Oleg Skripochka) uspješno su se vratili na Zemlju sa misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji. U trenutku kada je svemirski brod tipa Soyuz dotaknuo tlo iz kontrolnog centra Roskosmosa radio-vezom je poslana poruka; „SLIJETANJE! Dobrodošli kući!“. Morgan je u svemiru boravio od jula prošle godine a Meir i Skripochka od septembra.

Kada su krenuli u svemir otišli su sa jednog svijeta, sada, po povratku zatekli su potpuno promijenjeni svijet na svim razinama. Spasilačka ekipa sa vozilima i helikopterima odradila je svoj uobičajni protokol prihvata posade svemirskog broda ali uz korištenje zaštitnih maski i držanja fizičkog odstojanja koliko je to moguće tijekom procedure zbrinjavanja svemirskih putnika. Suprotno uobičajnom hodogramu događanja, američki astronauti vozilima su prebačeni na aerodrom Kyzlorda te odatle odletjeli u SAD a Skripochka na raketodrom Baikonur. Astronautkinja Meir je izjavila kako su se vratili na drugačiji planet naspram onog s kojeg su poletjeli u svemir. „Čini mi se kako ćemo se na Zemlji uz potpuno drugačiju kulturu međusobne fizičke distance osjećati više izolirano nego što smo to bili u svemiru, posebice u kontaktima sa našim obiteljima i prijateljima“. 

Za vrijeme boravka  u svemiru astronauti su bili najsigurniji od svih sedam i pol milijardi pripadnika naše vrste apropo rizika zaraze od COVID-19.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...