Petorica astronauta na ISSu ostala su bez podrške glavnog računala tijekom ove nedjelje. Još se uvijek ne zna što je točno uzrokovalo kvar računala, no zna se kako su tomu prethodili problemi s komunikacijama i internet vezom. Računalo je nakon toga počelo raditi sve više grešaka nakon čega je ono automatski izbačeno iz upotrebe aktivacijom rezervnog računala. Glavno brodsko računalo ima čak tri stupnja rezerve, izjavili su iz Kontrolnog centra u Moskvi te astronautima nisu ni u kakvoj opasnosti. Prvo rezervno računalo (zapravo dva neovisna sustava računala) je uvijek uključeno i u „realnom vremenu" odrađuje iste operacije kao i glavno računalo kako bi bez vremenske zadrške moglu preuzeti funkcije glavnog računala u slučaju njegova otkaza što se sada i dogodilo. No tek nekoliko sati nakon nejgova uključenja došlo je do problema i kod njega!

pc_iss1
ISS i posada u cijelosti ovise o računalnoj potpori

Postoje i računala (tri neovisna sustava) koja su izvan pogona te služe kao „back up". Njihovi sustavi podižu se tek nakon otkaza primarnog računala.

pc_iss2
Računalni blok na Skylabu prije 35godina

pc_iss3
Računalni blok svemirskog broda današnjice

Moskovski kontrolni centar smatra kako je do otkaza glavnog računala najvjerojatnije došlo zbog uključenja modula Tranquility i njegovih računala u računalni sustav ISS. Izvršen je „upload" novog operativnog programskog sustava nedugo nakon odlaska raketoplana Endeavour a tada su i počeli problemi, izjavio je neimenovani dužnosnik Ruske kontrole leta. U tijeku su radovi na otklanjanju problema a u ovom trenutku svi sustavi na ISSu rade normalno. S druge strane i amerikanci analiziraju što se dogodilo a zapovjednik ISSa, Williams, te Stan Love iz kontrolnog centra u Houstonu nadaju se kako će za dan ili dva ovi problemi biti u cijelosti riješeni. Slične probleme, ali s manje potencijalne opasnosti i problema osjetimo i mi kao obični korisnici kada računalnom sustavu koji radi dodamo još neki „komadić" opreme ili novi programski paket. Obično pomaže restart računala, samo što takvi postupci na ISSu traju malo duže i moraju biti pažljivo ispitani.

pc_iss4

Astronauti u svemiru koriste najpouzdanija računala, no ni ona nisu potpuno imuna na kvarove

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...