dragon crs1

SpaceX uspješno je rano jutros (ponedjeljak 08. oktobra) u 02:35 po našem vremenu sa lansirnog kompleksa broj 40 raketodroma Cape Canaveral na Floridi uspješno lansirao raketu Falcon-9 na kojoj se nalazi bespilotni svemirski brod Dragon u prvoj CRS misiji (Cargo Resupply Services) s gotovo 1000 kg korisnog tereta za ISS.

Direktor NASA C. Bolden povodom toga izjavio je kako se radi o kritičnom trenutku za NASA, ovo je trenutak kada ponovo, u suradnji s privatnim sektorom, krećemo u osvajanje svemira. E. Musk, direktor SpaceX-a nakon svega nekoliko godina rada na području svemirskih tehnologija ostvario je ono za što su mnogi sumnjičavo vrtjeli glavom. Privatna raketa, privatni brodovi, a uskoro i njihove pilotirane inačice postaju stvarnost.

Gledamo li i ovu misiju Dragona kroz perspektivu velikih svemirskih agencija i bespoštednog trošenja novaca na „sve i svašta“ čini se kako će A.C.Clarkeova „Odiseja 2001“ ipak stići do zemljana, uz tri do četiri desetljeća zakašnjenja.

Svemirski brod Dragon trebao bi se spojiti s ISSom u srijedu popodne po našem vremenu. ISS će navečer od 20:14 do 20:16 iznad južnog horizonta biti vidljiva iz naših krajeva a Dragon će već biti spojen s njom.

ISS zemlja 10102012


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 16 sati ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 3 dana ranije

Foto...