Tijekom gotovo šest desetljeća svemirske ere u svemir je lansirano na tisuće letjelica. Neke od njih nisu odradile svoj zadatak kako je bilo planirano. Eksplodirale su ili se raspale, raketni stupnjevi i dijelovi opalate svemirskih letjelica godinama kruže oko Zemlje. Problem svemirskog otpada posebice je izražen u niskoj Zemljinoj orbiti gdje danas vlada prava anarhija tisuća komada raznih dijelova letjelica u nekontroliranom režimu leta. 

svemirski otpad

Posljednjih godina nekoliko je situacija znatno pridonjelo povećanju opasnosti od sudara svemirskog otpada i funkcionalnih bespilotnih i pilotiranih svemirskih letjelica pa i ISSa. Ustrojene su službe pri SAD i Rusiji (Europska se upravo razvija) koje danonoćno radarski i optički prate pozicije takvih objekata ne bi li se na vrijeme uočila potencijalna koliziona putanja a time i mogućnost da se funkcionalne letjelice premjeste u svojoj orbiti radi izbjegavanja sudara.

Test Kineskog protusatelitskog oružja (2007.), sudar Američkog i Ruskog telekomunikacijskog satelita (2009.) te ovogodišnja eksplozija Ruskog raketnog bloka Breze-M ozbiljan su problem za sigurnost ISSa i astronauta koji borave u njoj. Smatra se kako se ovaj raketni blok usljed eksplozije raspao na nekoliko stotina krhotina većih od 10 cm koji bi pri velikim brzinama u sudaru s ISS mogli nanjeti ozbiljnu štetu pa i ugroziti život astronauta. Kolika je gužva u svemiru možda najbolje govori podatak da se prati preko 21.000 takvih objekata većih od 10 cm, onih manjih ima znatno više! Puno posla očekuje buduću svemirsku komunalnu službu koja će se baviti prikupljanjem i deponiranjem otpada, možda je krajnje vrijeme da se mladima ponudi studijski program u tom smjeru. Plaće djelatnika zasigurno neće biti male..

 


ESA ispituje radar za praćenje svemirskog smeća


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 5 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...