Neverovatna zatucanost na svim nivoima obuzima naše društvo i siguran sam da nas psiholozi, filozofi, pa i psihijatri iz ostalih zemalja pomno posmatraju i sad uživaju jer imaju izobilje zanimljivog materijala za svoje naučne radove.

Meni je posebno interesantno što među najzatucanijima ima puno akademika, profesora i sličnih što lepo govori o tome da mi inteligenciju i nemamo.

iskra

Prenosimo članak iz Danasa

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsedništvu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, saznaje Danas. Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, pedeset lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je Danas imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno vašoj značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesete realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

- Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih - kaže Tomanović za Danas.

Ipak, Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj, ocenjuje za Danas da unapred ne isključuje nijednu inicijativu.

- Iako nisam imao još prilike da se upoznam sa sadržajem peticije, ne bih unapred isključio njeno razmatranje na Odboru za nauku u Skupštini Srbije. Ja predsedavam telu ne jednog lica, već kolektivnog, i sve što stavim na dnevni red je predmet glasanja i argumentovane rasprave. Ono što principijelno, pre uvida u sadržaj peticije, mogu da kažem jeste da sam ja slobodouman čovek i da se zalažem za to da svako može da delegira svoje mišljenje i kroz nadležne institucije. Svaka isključivost je štetna - ističe Zukorlić za Danas.

Upitan da li to znači da će ovu peticiju uključiti u dnevni red naredne sednice Odbora za nauku, Zukorlić kaže da unapred ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi, i ponavlja reči o sopstvenom zalaganju za ravnopravnost mišljenja i njihovo argumentovano sagledavanje.

Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji i bivša pomoćnica ministra prosvete u vladi Zorana Đinđića, za naš list kaže da bi imala daleko više razumevanja da su neki od potpisnika peticije, koji verovatno imaju stručna znanja o evoluciji, pokrenuli ozbiljnu raspravu na tu temu koja argumente ne bi crpela iz titula već iz svetski poznatih i priznatih naučnih rezultata.

- Ja svakako nisam kvalifikovana da raspravljam o tome kako treba da izgleda nastava evolucije, sasvim sigurna da se pitanje sadržaja bilo koje nastavne jedinice ne može rešavati peticijom koju potpisuju razni ljudi, zvučnih titula koje izvesno svedoče o njihovoj kvalifikovanosti da daju relevantno mišljenje o oblastima na koje se te titule odnose, ali ni na koji način ne ukazuju na to da su se potpisnici ikada bavili pitanjima evolucije, odnosno da su zaista stručni da o tome meritorno govore - navodi ona.

Kako dodaje, "ovako formulisana sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja, meni peticija liči na pamflet".

- Koliko god da svedočimo urušavanju obrazovnog sistema u našoj zemlji, iskreno se nadam da on još uvek nije došao do tačke kada će se o sadržaju nastave odlučivati pamfletskim nadglasavanjem - naglašava ona.

Prema rečima Žarka Koraća, člana Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj i samostalnog poslanika na listi Liberalno-demokratske partije, napad na teoriju evolucije sa klerikalnog stanovišta koje samo maskira pseudonaučnim argumentima je povratak u doba inkvizicije koja je određivala šta je javno prihvatljivo, a šta ne.

- Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen - zaključuje Žarko Korać za Danas.

Članica Odbora za nauku i poslanica Demokratske stranke Aleksandar Jerkov za Danas kaže da škole, nastavni planovi, standardi, obrazovanje u Srbiji je na početku 20. veka, a da oni ovakvom inicijativom žele da ga vrate na početak 19. veka.

- Neverovatno da se danas u Srbiji bavimo ovom temom pored toliko gorućih problema srpskog obrazovanja i ujedno mi je žao što se potpisnici ovog dopisa nisu zauzeli i angažovali povodom rešavanja zaista važnih problema u obrazovanju od kojih zavisi budućnost naše zemlje - ukazuje Jerkov.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa iz Ministarstva prosvete nismo dobili komentar.

Ljiljana Čolić: Darvinova teorija me vređa

- Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše - ocenjuje za Danas LJiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu i ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice, koja je zbog pokušaja da ukine teoriju evolucije u nastavnom programu bila, kako i sama kaže za naš list, prinuđena da 2004. godine podnese ostavku na tu funkciju. Čolić ističe da od 2004. godine do danas nije revidirala svoja stanovišta o nastanku čoveka. "Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa", kaže Ljiljana Čolić za Danas.

Upitana da li je ona predstavnik SPC ili profesor Univerziteta i naučnica, Čolić kaže da je ona pre svega pravoslavna vernica. "I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne", zaključuje za Danas bivša ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice.

Obrazloženje peticije

"Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznat naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", piše, između ostalog, u obrazloženju peticije.

 

Ovo su damari srednjeg veka u koji se lagano, ali sistematski vraćamo. O tom sunovratu govori i ova priča: Kratka istorija propasti

Srodni članci iz 2004.

Evolucija dogme - povodom odluke ministra prosvete i sporta da se iz nastavnog programa za osmi razred osnovne škole izbaci lekciju o evoluciji živih bića.
I BOG STVORI MINISTARKU - reakcije
Komentar dr M. Ćirkovića
Evolucija dogme - komentari
Talibanizacija Srbije
Komentar


Komentari  
Nikola Janic
0 #12 Nikola Janic 23-05-2017 11:07
Sve je lepo objasnjeno u videu...Podelim o, mozda se neko i osvesti!

https://www.youtube.com/watch?v=pS_nFcptUj8
drago
+3 #11 drago 11-05-2017 12:01
Jako su zanimljivi svi ovi komentari...
Čestitam svima.
Ima još krvi u ponekom mozgu ...
BTW, u SAD je 43% protivnika Darvina!
Milan M
+6 #10 Milan M 11-05-2017 10:54
@Ljubomir: slažem se, deca bi morala da znaju u školi obe teorije pod uslovom da postoji druga teorija, tj ta kret...kreacion istička. Pošto ona ne postoji ni u obliku hipoteze, odnosno nisu priloženi ni minimalni dokazi koji bi tako nešto implicirali - teorija evolucije je praktično jedina dokazana teorija u nauci.
Ali onda treba deca da uče i islamsku, budističku, hinduističku i rastafarijansku verziju kreacionizma, pošto ne znam zašto bi samo hrišćanska bila privilegovana.
Neka lepo deca u veronauci uče ono što su učila i dosad, a nauku neka svi lepo ostave naučnicima, vakcine lekarima, mostove i mašine inženjerima a religiju sveštenicima. Inače kad počnemo da se mešamo u tuđ teren nastanu svakojake gluposti i neka veštica obavezno mora da bude spaljena.
Pravda za veštice!
Milan Mijić
+5 #9 Milan Mijić 10-05-2017 22:29
Ne postoje "dve teorije." Teorija evolucije je sistem otkrića i zakona koji povezuju i objašnjavaju kompleks činjenica funkcionalnosti živog sveta, anatomije, molekularne biologije, genetike, i fosilnih nalaza.

Ono drugo je pola rečenice narodnog predanja koje je prihvaćeno kao verski dokument. Ko veruje tom dokumentu doslovno, zna da je to vera a ne naučna teorija. A mnogi vernici po svetu ne shvataju sve tamo napisano doslovno, već kao odraz neznanja od pre 3.000 godina i interpretiraju svoja verovanja na način koji se ne kosi sa sada poznatim činjenicama.

Bilo kako bilo, vera i nauka ne pripadaju istom domenu ljudske aktivnosti i ne mogu da se uče ili tretiraju na isti način ili na istom mestu.

Stavljati ih u sukob je samo politika kojom se ponižavaju i narod i država a gubi uvid u jedno od najvećih, najlepših, i najuzbudljiviji h otkrića koje istinski širi svest i čini život lepšim i smisaonijim.
Ljubomir
-4 #8 Ljubomir 10-05-2017 04:46
-
- Prvo: mala ispravka za potpisnike peticije: nas su u skoli ucili da je homo sapiens nastao od covekolikog majmuna, a covekoliki majmun i danasnji majmun imaju zajednickog pretka. Teorija evolucije priznaje da joj nedostaje ta karika, za sada nisu nadjeni fosili tog covekolikog majmuna.
-
Drugo: deca moraju u skoli da znaju za obe teorije.
-
Oliver
+9 #7 Oliver 07-05-2017 17:24
Meni su najinteresantni ji ovih 5 sveštenika koji potpisuju ovakvu peticiju. Kompetentan živalj. :-x
Milan M
+11 #6 Milan M 07-05-2017 11:57
E sad treba nas 10 hiljada da potpiše kontrapeticiju. Garantujem da bi bilo jedno 100x više zvučnih titula, pošto je ova farsa došla do toga da se ovde broje titule a ne argumenti. Kad je tako onda ćemo mi da imamo više gastroenterolog a na spisku. I psihijatara i inženjera, i da im pokažemo koliko diploma imamo na gomili. I bićemo u pravu, ali šta nam vredi kad pola vlade nema dipl... Uh, neću o politici.
činjenice vređaju?
+10 #5 činjenice vređaju? 06-05-2017 22:28
"...teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike..."
zbog čega je dotična gospođa stala kod Teorije evolucije? Pa valjda činjenica da planeta Zemlja nije u centru svemira takođe vređa sve vernike. Dakle, neka se spremi i Kopernik...
drago
+12 #4 drago 06-05-2017 20:55
Ja ne mogu da verujem da se ovo dešava u ovoj kretenskoj zemlji! Uskoro će iz svojih jazbina da izmile razni NLO znalci, horoskopdžije, treće-okaši, vidovnjaci, analitičari Apolo spuštanja na Mesec, tumači Knjige mrtvih, Bermudskog trougla, egipatskih piramida, Majanskog kalendara, Tarabića, vidovite Zorke itd itd itd.
Pa dokle bre, ako boga znate?
Ima li ikog relevantnog sa makar malim mozgom da reaguje na naslov?
Čuj, akademici, doktori nauka, profesori ... sram vas bilo zatucana bagro
zoRAn 1
+10 #3 zoRAn 1 06-05-2017 18:59
Peticija protiv Evolucije

Citat:

...Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, pedeset lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika…

Kraj citata.

Svi ljudi, pa I ovi potpisnici, imaju 98% organa po obliku i funkciji potpuno identični svinjama. Najočitiji dokaz evolucije koji potpisnici ne priznaju. Oni, jednostavno, ne priznaju da su evolutivno i strukturno identični svinjama. Po shvatanju ovih potpisnika bog je taj koji je stvorio ljude i svinje od identičnog materijala. To im je jedino prihvatljivo, jer, od boga je. U tom slučaju, a po logici stvari, i svinje imaju pravo da im se ne svidja sto imaju organe koji su identični ljudima, pa, Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije treba da potpišu – svinje.
Dodaj komentar