Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Iz knjige 

Da li postoje stvari koje ne postoje,  Voje Antonića  

 

3. Sveobuhvatnost

sveobuhvatnost

Nije potrebno posebno objašnjavati zašto u postupku zaključivanja treba da se uzmu u obzir svi argumenti, a ne samo oni koji podržavaju teoriju. Niko ne spori da odbacivanje “nepoželjnih” dokaza ne vodi ispravnom zaključku, pa se i pored toga ovo pravilo veoma često krši, posebno od strane pristalica verovanja u neidentifikovane leteće objekte i u paranormalne pojave. 

Na primer, pobornici teorije bioritma često iznose dokaze da u avionskim nesrećama značajnu ulogu imaju bioritmovi letačkog osoblja. Oni su pronašli nekoliko avionskih katastrofa kod kojih su se poklopili “loši” bioritmovi pilota i kopilota i od tada ove slučajeve redovno ističu, pri čemu zanemaruju sve ostale slučajeve koji ne pokazuju nikakvu vezu između bioritma i katastrofe. 

Još jedan primer dobijamo od već pomenute Džin Dikson, “vidovite” miljenice zapadnih tabloida, koja se po drugi put u svojoj karijeri proslavila kada je dva meseca unapred ispravno prorekla da će u izborima 1988. godine pobediti Džordž Buš. Ne samo da je u tom veličanju proročanstva zanemarena činjenica da je isto “proročanstvo” napravio svaki sociolog, novinar pa i ogromna većina običnih građana, nego je pri tome zanemareno na hiljade neispravnih predviđanja budućih događaja od strane iste proročice. Njena popularnost u Americi bila je tolika da je po njenom imenu prozvan fenomen “stvaranja” proroka od strane masovnih medija.

Ponovo se pozivamo na “Balkanskog špijuna” i citiramo Ilijin raport supruzi Danici posle puta u Niš, gde je imao razgovor sa stricem “okrivljenog” podstanara: 

Ilija: Predstavio sam se k’o novinar. Rek’o sam da pišem feljton o domaćim izdajnicima. Kad je čuo, stric me je uveo u kuću, izneo slike i novinske članke sa suđenja, pa sve redom... Strina pravila probleme, govorila kako to nije istina - ona je uvek bila na njegovoj strani - al’ je stric ister’o iz kuće. Razgovarali smo dve noći i dva dana bez prestanka. Za ovog veli, kad sam polazio: “Za pare će izdati narod, zemlju i ceo svet. Mala je ovo zemlja, koliki je on izdajnik. Takav mu je i otac bio.” 

Jasno je da je stric (verovatno zbog neraščišćenih sukoba sa svojim bratom, ocem osumnjičenog podstanara) podržavao Ilijinu teoriju o podstanarevoj špijunskoj delatnosti, pa je zato s njim moglo da se razgovara o tome dve noći i dva dana, a strinino svedočenje (koje ugrožava teoriju) ne samo da nije uzeto u obzir, nego je za kaznu čak isterana iz kuće. 

  

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje
Spisak članaka iz knjige:
Voja Antonić Da li postoje stvari koje ne postoje
 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...