Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje

Iz knjige 

Da li postoje stvari koje ne postoje,  Voje Antonića  

 

5. Ponovljivost

ispNB

Ako se dokazi za neku tvrdnju baziraju na eksperimentalnim rezultatima ili ako postoji mogućnost da su posledica koincidencije, onda je neophodno izvršiti proveru višestrukim ponavljanjem i poređenjem dobijenih rezultata. 

Ovo pravilo eliminiše opasnost pojave greške, namerne podvale ili slučajne koincidencije. Jedan eksperiment najčešće nije dovoljan za donošenje zaključka, bez obzira da li je reč o istraživanju nuklearne fuzije ili telepatske sposobnosti. 

Pravilo ponovljivosti (reproducibilnosti) često se ne poštuje od strane parapsihologa, koji posebno koriste slučajne koincidencije za donošenje pristrasnih zaključaka. Često ćemo u televizijskim emisijama, koje govore o paranormalnim moćima, videti priče o ljudima koji su nepogrešivo rešili neku misteriju ili “videli” nešto što je bilo nedostupno njihovim čulima. Jedan od njih je i Gerard Croiset, koji je svojim natprirodnim moćima rešio “brojne” kriminalističke slučajeve. Dva slučaja mogli smo da vidimo u emisiji, ali ono što nismo mogli da doznamo jeste da su to jedina dva slučaja koja je rešio za četrdeset godina “vidovnjačkog” staža, od početka karijere 1940. godine pa do svoje smrti 1980, kad je emisija snimljena. Za hiljade slučajeva iz njegove prakse, podaci koje je davao bili su ili pogrešni ili tako neodređeni da nisu bili ni od kakve koristi. Zato nije nikakvo čudo što je imao i dva solidna pogotka; narod za to ima izreku “i ćorava koka zrno nađe”. 

  

Voja Antoni Da li postoje stvari koje ne postoje
Spisak članaka iz knjige:
Voja Antonić Da li postoje stvari koje ne postoje
 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...