TAUДана 07. децембра 2009.-е године у оквиру Међународне године астрономије у амфитеатру Факултета за производњу и управљање (Production and Management Faculty) Требиње одржано је предавање на тему : Милутин Миланковић - астроном, физичар, математичар и климатолог .

Предавач је био Проф. Др. - Инг. Јован Митровић из Штутгарта који је веома надахнуто говорио о овом прослављеном српском научнику.: „Миланковић припада класи научника од општег значаја у подручју небеске механике. Рођен је 1879. у Даљу код Осјека, а од 1909. је био професор на Универзитету у Београду, где је умро 1958. По завршетку студија на Универзитету у Бечу, 1902, докторирао је две године касније, 1904. на истом Универзитету. На почетку своје каријере градио је мостове и пруге, те тако спајао крајеве  и народе, а потом се потпуно посветио астрономији и утицају астрономских поремећаја на климу Земње. Први је дао потпуну и математички прецизну теорију осунчавања Земље, померање полова Земље и одлучујуће допринео разумевању климатских прилика на Земљи и узрока ледених доба. Циклуси ових поремећаја су познати као Миланковићеви циклуси. „

Осим биографије Милутина Миланковића, Проф. Митровић је детљније говорио о теорији осунчавања Земље и климатским условима прошлих миленијума. Такођер се осврнуо у почетку предавања на значај Међународне године астрономије са освртом на Галилео Галилеја и његовим открићима, као и на положај планете Земње у сунчевом суставу и њено гибање у нашој галаксији. Све је попраћено изванредно сликовитим слајдовима урађеним од Проф. Митровића на српском, енглеском и њемачком језику.

Слике са предавања:

Picture-01

Picture-02

Picture-03

Picture-04

Picture-05

Picture-06

Picture-07

 

Author: Marica Ilić

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 11 sati ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 19 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...