Kliknite na slike
nb1sm
nb2sm
nb3sm
nb4sm
nb5sm

Astronomska sekcija Gimnazije Kuršumlija je u ponedeljak, 9. marta 2009. godine organizovala posetu festivalu nauke „Nauk nije bauk" koji su organizovali učenici i profesori gimnazije „Svetozar Marković" iz Niša.

Sam festival je organizovan kao skup postavki raznih eksperimenata i prezenantacija najzanimljivijih problema kako prirodnih, tako i društvenih nauka. Bilo je puno jednostavnih, a fascinantnih fizičkih eksperimenata sa strujom (poput bežičnog prenosa električne energije, čuvenog Teslinog eksperimenta), mehanikom, zvukom i osciloskopima, i slično. Bilo je puno takođe jednostavnih hemijskih eksperimenata, predstavljene su zanimljivosti matematike (višedimenzionalni prostori, Mebijusova traka, Klajnova boca, itd), sociološki aspekti Facebook-a i MySpace-a i njihovo dejstvo na mlade, predstavljeni su muzički najtalentovaniji učenici u učionici u kojoj se sviralo i pevalo, a i jedan naš učenik je zapevao i zasvirao sa učenicima Gimnazije „Svetozar Marković". Predstavljene su zbirke insekata, lekovitog bilja, a mogli su da se pod mikroskopom posmatraju mnogobrojni preparati. Takođe je predstavljena zbirka poludragog kamenja, minerala i kristala. Bilo je učionica posvećenih ruskoj kulturi, gde su posetioci mogli da čuju rusku muziku, vide mnogobrojne reprodukcije slika ruskih slikara i još mnoga obeležja Rusije, učionica posvećenih engleskoj, francuskoj i nemačkoj kulturi. Takođe, posetioci su mogli da vide izložene i hronološki poređane biografije dobitnika Nobelovih nagrada iz književnosti i njihova dela. Predstavljen je i časopis Gimnazije „Svetozar Marković" - Grogi, i način na koji ga učenici prave i problemi na koje nailaze u tom poslu, a posetioci su mogli da kupe najnoviji broj. Takođe je jako posećena bila učionica u kojoj je predstavljena zdrava ishrana, makrobiotička i tradicionalna hrana, i ishrana po krvnim grupama, a u kojoj je moglo da se jede do mile volje.

Pored ovih postavki u učionicama, bilo je i puno popularnih predavanja u posebnoj sali, koja su držali sami učenici. Najzanimljivija i najbolja su bila predavanja o Leonardu DaVinčiju, misiji Kasini-Hajgens, Milutinu Milankoviću, tamnoj materiji i energiji, ... Takođe je jako zanimljivo bilo slušati jednog učenika specijalnog odeljenja za matematičare, koji je na jedan jako zanimljiv način, kroz viceve i šale, pričao o mnogim matematičkim problemima.

Na festival nauke je išlo 17 učenika, pre svega iz prvog i drugog razreda, pa onda iz trećeg i četvrtog razreda, i to je bila jedna od tri najveće grupe posetilaca na festivalu. Bio je to jako naporan i maksimalno ispunjen dan, ali svi su se složili da se isplatilo. Učenici su se oduševili i eksperimentima i prezentacijama, i predavanjima, a i samom „Grobarskom gimnazijom" i organizacijom festivala. Puno ideja se rodilo i zainteresovanost za nauku je značajno porasla. Bilo je to jedno jedno jako korisno iskustvo koje je, u jednoj relativno značajnoj meri, promenilo ove učenike. Odmah su se rodile ideje o organizaciji slične manifestacije za rođendan naše škole.

Više o našim utiscima i ovoj poseti možete pročitati, i pogledati ostale fotografije, na sajtu Astronomske sekcije: http://www.astrogk.iz.rs.

 

Author: Dušan Pavlović

Komentari

 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...