U ime 5.544 građanki i građana Republike Srbije – akademika, naučnika, univerzitetskih profesora, studenata i učenika – koji su u martu 2011. potpisali peticiju “Reci NE ukidanju Ministarstva nauke”, nova inicijativa “SaDA za nauku” pozvala je donosioce odluka, političke stranke i druge aktere na javnoj i političkoj sceni da pomognu kako bi Srbija nakon izbora ponovo dobila Ministarstvo za nauku.

da-za-nauku

Polazeći od nesumnjivog značaja koji nauka i tehološki razvoj imaju za razvoj jednog društva, njegovog ekonomskog prosperiteta i dugoročnog napretka, Inicijativa SADA za nauku pozivala je u utorak, 17. aprila, na rođendan Josifa Pančića, sve parlamentarne stranke da se pridružite inicijativi za uspostavljanje novog odnosa prema nauci.

Zašto? Smatramo da nauka predstavlja glavni zamajac u razvoju jednog društva. Dosadašnji odnos političke elite prema nauci bio je na niskom nivou. O ovome najbolje svedoči prethodna rekonstrukcija Vlade u kojoj je čitavo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja bez ikakve javne rasprave izbrisano.
Naime, prilikom rekonstrukcije pređašnje Vlade Srbije, bez jasnog povoda je ugašeno Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, koje je potom pripojeno ministarstvu nadležnom za prosvetu. 

Tako je Srbija izgubila mali, ali specifičan resor kojim je pre toga, punih 66 godina, u sasvim različitim režimima, neprekidno upravljano nezavisno od velikog sistema kakvo je ministarstvo prosvete. 

Takva praksa je jako dugo prisutna i u gotovo svim evropskim zemljama i to nije nimalo slučajno.

Za spas naše nauke

naucnici
Plišane lutkice u svojoj naučnoj misiji
Već nakon godinu dana se osećaju negativni efekti takve odluke – naučni projekti, tokom prve godine realizacije, nisu dobili ništa od potrošnog materijala i odobrene opreme, a godinama građene veze sa evropskim istraživačkim prostorom su ugrožene. Najbolji način da se ta greška ispravi je ponovno formiranje Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, koje se, nalik na druge evropske zemlje, radi ekonomičnosti, može objediniti sa visokim obrazovanjem i informacionim društvom. 

Sada, uoči novih izbora, ovaj poziv je upućen u nadi da će svi, bez obzira na stranačke razlike i potencijalni rezultat na izborima, prepoznati problem od visokog nacionalnog interesa.

* * *

Ne tako dugo nakon ukidanja Ministarstva nauke, četiri plišane lutkice koje nose imena naših poznatih naučnika Nikole Tesle, Mike Alasa, Mihaila Pupina i Milutina Milankovića otišle su u rasejanje da podele sa kolegama priču o tome šta se u našoj zemlji dogodilo sa naukom. Uskoro ćemo imati prilike da saznamo više o njihovim avanturama na sajtu www.ministarstvonauke.com.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...