| Izvor: NASA/Science Autor: Dr. Toni Filips

Svakih deset dana satelit “Jason-2”, koji su poslali zajedno u svemir NASA i Francuska Svemirska Agencija, prati okeane sveta i promene na površini, dubinu vode, toplotu u gornjim slojevima... Ovih dana “Jason-2” beleži čudne promene i one jako liče na one iz 1997. godine.

jason

El Ninjo (El Niño) je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Sam termim „El Ninjo“ u španskom jeziku znači „mali dečak“ i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osećaju oko Božića. Termin „El Ninjo“ je prvi put upotrebljen u naučnoj javnosti 1892. godine, kada je kapetan Kamilo Karilona na kongresu geografskog društva u Limi izvestio da toplu struju ribari i moreplovci oko Perua zovu „El Ninjo“. Tokom gotovo celog XX veka smatralo se da je El Ninjo lokalni fenomen i do 1982/83. godine nije bilo znatnog interesa naučne zajednice. Tokom 1998. je zabeležen jedan od najvećih El Ninja tokom kojeg je izumrlo oko 16% koralnih grebena na planeti. Od tada se posvećuje dosta pažnje izučavanju El Ninja. El ninjo se pojavljuje u periodima od dve do sedam godina bar poslednjih trista godina; većinom su u pitanju fenomeni slabijeg intenziteta. Jak El Ninjo se pojavio između 1790-93, 1828, 1876-78, 1891, 1925-26, 1982-83, i 1997-98. Novija El Ninja su se desila 1986-87, 1991-92, 1993, 1994, 1997-98, 2002-03 i 2006-07.

S obzirom da je 70% naše planete pokriveno okeanima, aktivnost ovog satelita je ključna za globalnu prognozu vremena i klime. Zašto ova situacija liči na onu iz 1997. saznajte u ovom istraživanje Nase.

"Kombinacija podataka koji se odnose na površinu vode i temperaturu jako me podseća na to kako je Pacifik izgledao u proleće 1997," rekao je Bil Pacert, stručnjak za klimu u Nasinoj “Jet Propulsion” laboratoriji. "Ispalo je da je to bila najava velikog El Ninja."

Novi ScienceCast video istražuje da li se zaista novi El Ninjo stvara u Tihom okeanu.

"Ne možemo da budemo sigurni da će se El Ninjo stvoriti tokom 2014, niti koliko će veliki da bude," oprezan je Majk Mekfaden iz NOAA “Pacific Environmental Research Laboratories” u Sijetlu, "ali podaci koje je poslao Jason-2 podržavaju teoriju da se stavra El Ninjo koju je prošlog meseca objavio NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)."

Ono što je Jason-2 video je serija "Kelvinovih talasa" – masivnih promena u nivou mora, koje se događaju duž celog Pacifika, od Australije do Južne Amerike. Ti talasi bi mogli da budu najava El Ninja.

Oba fenomena, Kelvinovi talasi i El Ninjo, povezani su sa vetrom. Pacifički vetrovi – pasati - duvaju s istoka na zapad i “guraju” suncem zagrejane površinske vode ka Indoneziji. Rezultat toga je da je nivo mora blizu Indonezije 45cm viši nego blizu Ekvadora. Naučnici to pojavu zovu “vrući bazen” i to je najveći rezervoar tople vode na našoj planeti.

Ipak, ti vetrovi se pritaje na par dana ili nedelja i onda se taj povišeni nivo vode “vraća” ka Amerikama. "To je Kelvinov talas," rekao je Mekfadenn. "I to nije neobično da se dogodi par puta svake zime."

El Ninjo se dešava kada pasata nema - ne par dana - već više meseci. Tada Kelvinovi talasi prelaze Pacifik u karavanu, podižu nivo mora i napuštaju tople ekvatorijalne vode.

Osmog maja “National Centers for Environmental Prediction” prognozirao je da postoji 65% verovatnoće da se El Ninjo formira tokom leta 2014.


"El Ninjo iz 1997/98 bio je školski primer,” priseća se Pacert. "Tada smo podatke dobijali od satelita TOPEX/Poseidon, prethodnika Jasona-2. Mapa okeanske površine pokazala je veliki skok – nivo vode bio je viši 10cm nego što je to normalno, a voda se pomerala duž ekvatora od Australije do Južne Amerike."

"Isti obrazac ponavlja se i 2014," kaže Mekfaden. "Serija Kelvinovih talasa stvorena lokalnim zapadnim vetrovima u zapadnom Pacifiku koji su počeli da duvaju sredinom januara kreću se na istok. Promena je nastala kada su pasati počeli da se bude u svom redovnom terminu – sredinom aprila."

Stručnjaci za okean i atmosferske promene u NOAA i NASA pažljivo prate pasate.

“Biće mnogo jasnije tokom sledeća dva do tri meseca da li su sve ove promene najava za veliki El Ninjo, ili njega neće biti uopšte. Jason-2 je izuzetno pouzdan u praćenju Kelvinovih talasa. A oni će nam reći istinu,” kaže Mekfaden.

 


El Niño

Kao što je poznato, Zemlja je nejednako zagrijavana sunčevom radijacijom....


Author: B92

Dodaj komentar