zemlja

Kada bi se Zemlja kretala strogo po kružnici, u cijem centru je Sunce, odgovor bi bio prost. Suncu bi bili najblizi u podne, kada bi smo se, zbog okretanja Zemlje oko ose, nalazili najbliže Suncu. Najveći razmak tog približavanja Suncu, bio bi za tačke na ekvatoru oko 6.370 km (dužina poluprečnika Zemlje).

No Zemljina putanja je elipsa, a Sunce se nalazi u jednoj žiži. Zbog toga se Zemlja nalazi čas blize, čas dalje od Sunca. U toku polugodišta (od 1. januara do 1. jula) Zemlja se udaljava od Sunca, a u toku drugog polugodišta mu se približava. Razlika između najveće i najmanje udaljenosti dostiže oko 5.000.000 km. Ta promena u udaljenosti iznosi oko 30.000 km na dan. Zbog toga se od podneva do zalaska Sunca (četvrtina dana) udaljenost određene tačke na Zemljinoj površini može izmeniti za 7.500 km, tj. više nego zbog Zemljinog okretanja oko ose.

Prema tome, odgovor glasi:

U periodu od januara do jula bliži smo Suncu u podne nego uveče, a od jula pa ponovo do sledećeg januara obrnuto. Ko ne veruje - neka nacrta i videće.

zemljasunce

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...