“Dajte mi tačku oslonca, i pomeriću Zemlju!” – legenda kaže da je ovu rečenicu izgovorio Arhimed, genijalni antički mehaničar, kada je otkrio zakone poluge.

gravura
„Arhimed polugom pomera Zemlju“. Gravura iz Varinjonove knjige (1787) o mehanici.

arhimed
Arhimed, 287 — 212

„Jednom je Arhimed, - kaže Plutarh, - napisao sirakuškom caru Hireonu, kome je bio rođak i prijatelj, da je čak i malom silom moguće pomeriti bilo koji teret. Fasciniran snagom dokaza, dodao je da kada bi postojala još jedna Zemlja on bi mogao da pređe na nju i pomeri je s mesta“.

Arhimed je znao da nema tog tereta koji ne može da bude podignut i najslabijom silom, samo ako se iskoristi poluga: potrebno je samo delovati silom na jako dugačak krak poluge, a drugi, kraći krak, opteretiti velikim teretom. Zato je bio ubeđen da bi, ako bi imao jako dugačak krak poluge, mogao isključivo silom ruke podići teret koji je po masi jednak masi Zemljine kugle (pod izrazom „podići Zemlju“ podrazumevamo podizanje na njenoj površini takav teret čija je masa ravna masi naše planete.)

No da je veliki mehaničar Antike znao koliko je velika masa naše Zemlje, verovatno bi se suzdržao od svog ponosnog usklika. Zamislite na trenutak da je Arhimedu data ta „druga Zemlja“ i ta tačka oslonca koju traži; takođe da mu je neko napravio polugu potrebne dužine. Znate li koliko bi mu vremena trebalo da bi teret, mase jednake Zemljinoj, podigao za barem jedan santimetar? Ne manje od 30.000 milijardi godina!

Ustvari, masa Zemlje je poznata astronomima; telo takve mase težilo bi otprilike 6.000.000.000.000.000.000.000 tona.

Ako pretpostavimo da čovek može da podigne recimo 60 kg, onda bi mu, da bi „podigao Zemlju“, bilo potrebno da stavi ruke na polugu čiji bi duži krak bio duži od kraćeg 100.000.000.000.000.000.000.000 puta!

Prost račun kaže da bi, ako bi kraći krak trebalo da prevali rastojanje od 1 cm, drugi morao da opiše kroz kosmos ogroman luk dužine 1.000.000.000.000.000.000.000 km.

Tako neverovatan put bi trebala da prevali Arhimedova ruka da bi „podigla Zemlju“ za samo 1 santimetar! Koliko bi mu vremena bilo trebalo za to? Ako pretpostavimo da je Arhimed bio jak i da je mogao da podigne teret od 60 kg na visinu od 1 metra za 1 sekundu (to je jedna konjska snaga!), ispada da bi mu za podizanje Zemlje za samo 1 cm bilo potrebno 1.000.000.000.000.000.000.000 sekundi, ili 30 hiljada milijardi godina! Za čitavog svog dugog života, Arhimed ne bi polugom podigao Zemlju ni za debljinu vlasi kose ...

Nikakvim pronalascima genijalnog izumitelja nije moguće značajnije skratiti potrebno vreme. „Zlatno pravilo mehanike“ glasi da svaku mašinu koja dobija na snazi neminovno prati odgovarajući gubitak dužine puta, tj. vremena. Čak i kada bi Arhimed bio u stanju da pomera ruke najvećom brzinom u prirodi – 300.000 km/sec (brzina svetlosti), i pri toj fantastičnoj brzini pomerio bi Zemlju za 1 cm tek za desetak miliona godina rada.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...