Svi na okupu u isto vrijeme ili ipak ne?!

svjetlosna godina udaljenost

Kad napravite obiteljsku fotografiju na njoj vidite sve aktere u isto vrijeme. To je skoro pa točno. Tu nam u realnom životu promiče jedna „sitnica“ koja se zove vrijeme. 

Mali, neznatni vremensko-matematički odmak, odnosno izračun, pokazuje kako osobe onako kako ih vidimo na fotografiji nisu (za nas) snimljene u potpuno realnom vremenu. Svjetlosti je bilo potrebno neko jako jako kratko vrijeme da proputuje udaljenost od osoba na slici do fotoaparata. U trenutku kad je fotoaparat zabilježio obiteljsko okupljanje akteri su zapravo bili nešto malo stariji, potpuno neprimjetno za ikoga od nas, no razlika se može izračunati.

Kada bi bilo moguće tu fotografiju napraviti na udaljenosti istoj onoj na kojoj se nalazi letjelica Voyager 1 (dvadeset sati svjetlosne udaljenosti) stvari bi pomalo počele postajati zanimljivije. Primjerice na fotografiji bi vidjeli netom obrijana lica muškaraca. U trenutku kada bi mi dobili i gledali fotografiju na njihovim bi se licima nalazila brada od jednog dana! Što bi udaljenosti bile veće to bi i razlika između onog što vidimo i onog što se „tamo negdje daleko“ događa bila izrazitije. Riječ je o vremenskom odmaku. 

Svjetlosti, ma koliko bila brza (skoro 300.000km/s) na velikim udaljenosti treba vremena da nam prenese informaciju. U astronomiji za mjerenje udaljenosti među zvijezdama koristimo mjerne jedinice tipa svjetlosna godina (parsek se u profesionalnoj astronomiji više koristi a jedan parsek iznosi 3.26 svjetlosnih godina). 

Svjetlosna godina je udaljenost koju svijetlost prijeđe u godini dana, u kilometrima iznosi bezmalo devet i pol trilijunakilometara (9 460 730 472 580 km). Zanemarimo na trenutak tehničku problematiku pa zamislimo da možemo vidjeti neku nam dragu osobu koja se nalazi udaljena jednu svjetlosnu godinu i snimimo ju. Vidjeli bismo ju onako kako je ona izgledala prije godinu dana. Ista je stvar i sa zvijezdama. Svake večeri kad pogledamo zvjezdano nebo mi vidimo prošlost. I to ne jednoznačnu prošlost već stotine, tisuće različitih prošlosti. Različite zvijezde različito su udaljene od nas. 

veliki medvjed vremenski stroj

Na priloženoj karti zviježđa Veliki Medvjed (Ursa Major), koje nam je svima poznato, vidimo kako to izgleda u praksi. Neke od zvijezda vidimo onako kako su izgledale prije 60 godina, neke prije 80 godina a neke onako kako su izgledale prije 120 godina. Toliko nas godina svjetla dijeli od njih. Slijedeći puta kada pogledate u zvjezdano nebo znajte kako se na nebeskom svodu nalazi pravi vremenski stroj kojime gledamo daleko, daleko u prošlost. Neke od zvijezda, poput Betelgeuse u zviježđu Oriona, moguće da više ni ne postoje samo što ta informacija do nas još nije pristigla. Ovdje u pravom smislu riječi možemo reći; „Ne vjeruj svemu što vidiš“. 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...