Postojao je svemir pre Velikog praska, a dokazi za njegovo postojanje i dalje se mogu videti u crnim rupama, rekao je niko drugi do Rodžer Penrouz, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. Ovu izjavu je dao posle uručenja Nobelove nagrade.

ciklus
Penrouzova ideja komforne ciklične kosmologije pretpostavlja da je naš univerzum nastao iz već́ postojećeg univerzuma koji bi ostavio tragove u našem današnjem kosmosu. Ovo je fascinantna i maštovita alternativa inflaciji, ali podaci je za sada ne podržavaju, uprkos Penrouzovim tvrdnjama. 

  Penrose
Ser Rodžer Penrouz

Ser Roger tvrdi da su neobjašnjeni izvori elektromagnetnog zračenja na nebu - poznati kao Houkingove tačke (Hawking Points) - ostaci prethodnog univerzuma. U pitanju je teorija „konformne ciklične kosmologije“ i pretpostavlja se da su ove tačke konačno izbacivanje energije nazvane „Hokingovo zračenje“, prenete crnim rupama iz starijeg univerzuma. To bi bilo moguće ako bi vreme isparavanja crnih rupa bilo duže od vremena postojanja svemira.

„Tvrdim da postoji Houkingovo zračenje. Veliki prasak nije bio početak. Bilo je nečega pre Velikog praska i to je nešto što će postojati u našoj budućnosti”, rekao je ser Roger, kako prenosi The Telegraph. „Imamo univerzum koji se širi i širi, i sva masa se razilazi i propada, i u ovoj mojoj ludoj teoriji ta daleka budućnost postaje Veliki prasak sledećeg eona. Dakle, naš Veliki prasak započeo je nečim što je bila daleka budućnost prethodnog eona i bilo je sličnih crnih rupa koje bi isparavale Houkingovim isparavanjem i proizvode ove tačke na nebu, koje zovem Houking tačke. Vidimo ih. Te tačke imaju oko osam puta veći prečnik od Meseca i blago su zagrejana područja. Postoje prilično dobri dokazi za najmanje šest od ovih tačaka.“

Međutim, mnogi kritikuju tu ideju i tvrde da postojanje zračenja iz ovih crnih rupa tek treba da se potvrdi. Štaviše, ako beskrajno veliki univerzum u jednom postojanju mora postati beskrajno mali univerzum u sledećem postojanju, bilo bi potrebno da sve čestice izgube svoju masu kako univerzum stari, što je pojava koja je takođe naišla na skepsu. Prema standardnoj kosmologiji, svemir je pretrpeo kratkotrajno veliko širenje ili inflaciju posle Velikog praska, čime se uklanjaju nepravilnosti u strukturi univerzuma.

Kao odgovor, Ser Roger je rekao da su crne rupe takođe odbačene kao stvarne i prihvaćeno je da postoje samo u matematici, sve dok njihovo postojanje u stvarnosti nije dokazano. „Ljudi su u to vreme bili vrlo skeptični, trebalo je mnogo vremena pre nego što su crne rupe prihvaćene ... mislim da se njihov značaj samo delimično ceni“, preneo je BBC.

Izvori:

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/black-holes-universe-big-bang-roger-penrose-nobel-prize-b881031.html

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2020/10/08/no-roger-penrose-we-see-no-evidence-of-a-universe-before-the-big-bang/#46abcc757a0f

https://www.bbc.com/news/science-environment-54420240


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...