Povodom članka Paradoks nadsvetlosnog širenja svemira stiglo je više zanimljivih komentara i pitanja. Odgovor na njih objavljujemo ovde.

SirenjeS1

Zamislimo globus koji se naduvava i na njemu London, Pariz, i recimo Ženevu (rastojanje do Pariza je blisko rastojanju Pariz- London). Ako izmerimo koncem kako se ta rastojanja menjaju onda brzina kojom raste rastojanje London-Ženeva jeste suma brzina rasta rastojanja London-Pariz i Pariz-Ženeva. 

To je smisao zakona širenja po kome je brzina proporcionalna rastojanju.

Koristeći primere iz komentara:

#3 V. Kerleta 22-03-2021 09:36
Mijic je dosao do rezultata sirenja od 2,4 brzine svetlosti.
Ali moze da se dodje do brzine 1,9999999 brzine svetlosti i na drugi nacin (greska je samo 20%).
Nasa galaskija bezi u jednom smeru od nulte tacke brzinom 0,9999 brzine svetlsoti. Duga galaksija bezi od nulte tacke po istom pravcu ali u suprotnom smeru brzinom 0,9999 brzine svetlosti. Gledano iz nase galaksije druga galaksija se udaljava od nas 1,999 brzine svetlosti. Svetlost je krenula dok smo bili blizu i na njoj ocitavamo neki crveni pomak.


#5 dragant 22-03-2021 10:53
Ako se udaljena galaksija od nas udaljava brzinom 0,6 od brzine svetlosti, a galaksija koje je na suprotnoj strani svemira, gledano sa naše tačke gledišta, takođe udaljava brzinom od 0,6 brzine svetlosti, da li se one međusobno udaljavaju nadsvetlosnom brzinom 1,2 brzine svetlosti?

 

imamo 0,9999 + 0,9999 = 1,9998 ili 0,6 + 0,6 = 1,2.

To su nadsvetlosne brzine i to je u redu jer nijedan astronom ne može da istovremeno bude na dve galaksije pa da dobije njihovo trenutno rastojanje kao što smi mi ovde koncem izmerili na globusu! Ne postoji nikakav fizički uticaj koji se prenosi tom brzinom, i ni jedan zakon fizike nije narušen.

Samo [b]u tom smislu postoji [/b]nadsvetlosno širenje.

Međutim, ako su brzine navedene u komentarima #3 i #5 dobijene iz crvenih pomeranja, onda da bi dobili brzinu koja odgovara crvenom pomeranju Ženeve u odnosu na London mi ne možemo prosto da sabiramo brzine!

ET astronom u galaksiji London izmeriće po crvenom pomeranju galaksije Ženeva njenu brzinu udaljavanja ali ona neće biti 0,6 + 0,6 niti 0,9999 + 0,9999 ako koristimo primere iz ta dva komentara.

Kolika će biti ta brzina ne može da se dobije prostom aritmetikom jer zavisi od toga kako se balon širio dok je svetlost putovala od galaksije London do galaksije Ženeva.

Ali koliko god da je crveno pomeranje Ženeve u odnosu na London, brzina koja iz toga ispadne biće manja od brzine svetlosti! To garantuje relativistička fizika. Formula je data na kraju članka. 

Tako da [b]u tom smislu ne postoji [/b]nadsvetlosno širenje!

Oba iskaza, i da postoji i da ne postoji, su tačna! Sve zavisi od toga na šta se misli.

SirenjeS2

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...