svemir detalj

Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Zapravo sve u vezi nastanka svemira spada u najznačajnija i najzanimljivija pitanja koja postoje. Sam proces dolaska do odgovora ima istoriju dugu više od jednog veka – ako ne računamo na razne pretpostavke koje su postavljane još u rano vreme, tj. od starih Grka.

Sve do sredine prošlog veka vodila se ljuta borba između pristalica ideje da je svemir beskonačan u vremenu i prostoru i ideje da i vreme i prostor, a time i svemir imaju početak. 

I to je izuzetno zanimljiva tema, ali za ovu priliku reći ćemo samo da je danas, a na osnovu jasnih argumenata i brojnih dokaza, prihvaćena teorija po kojoj je sve postojeće nastalo, pa i vreme i prostor, u događaju koji je dobio naziv Big Bang, tj. Veliki prasak (što je isto zanimljiva priča – zbilja, moraćemo i o tome jednom).

A do same ideje o Velikom prasku došlo se naučnom logikom i matematikom i to naročito nakon što je Edvin Habl uočio da se galaksije udaljavaju jedna od druge, a to je bilo u trećoj deceniji prošlog veka. 

Logika je ova: ako se danas galaksije udaljavaju, tj. ako su danas one dalje jedna od druge, onda su juče bile bliže. Jasno! Prekjuče su bile još bliže itd. 

Kada su se prve zvezde formirala, a to je bilo nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska, poluprečnik svemira je bio 20 puta manji od današnjeg. Danas on iznosi oko 46,5 milijardi svetlosnih godina. Kada su se formirali prvi atomi, nekoliko stotine hiljada godina nakon Velikog praska poluprečnik je bio 1000 puta manji od današnjeg. Tada je oblast svemira koju danas vidimo iznosila svega nekoliko stotina miliona kilometara. 

tacka

Svemir u trenutku nastaka

Teorijski možemo da se vratimo još dalje u prošlost i da zamislimo stanje kakvo je bilo svega 10-43 sekundi nakon Velikog praska! Dalje od toga u prošlost ne možemo jer nas u tome sprečavaju zakoni fizike kako ih naučnici danas razumeju. A u to pradavno vreme, u deliću prve sekunde nastanka svemir je bio manji od tačke na kraju ove rečenice. Manji od glave čiode. Naravno, u toj tački vladala je neverovatno velika gustina materije.  

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...