Neverovatna masa galaktičkog jata El Gordo deluje kao gravitaciono sočivo i omogućava pogled na udaljenije objekte iza sebe. 

GSMBi

Jato galaksija ACT-CL J0102-4915, nazvano „El Gordo“ (na španskom „Debeli“) zbog njegove gigantske mase otkrili su 2012. godine NASA-ina svemirska rendgenska opservatorija Čandra i zemaljski optički teleskopi. Procenjeno je da El Gordo sadrži čak 3 miliona milijardi (3.000.000.000.000.000) mase Sunca. Zbog svoje mase El Gordo deluje kao gravitaciono sočivo, koje prelama svetlost udaljenijih objekata iza sebe i uvećava ih.

Nova kompozitna slika El Gorda pokazuje pregrejani difuzni gas klastera uočen rendgenskim zracima koje detektuje Čandra (plavo) koji su kombinovani sa novom infracrvenom slikom sa ST Džejms Veb (crvena, zelena i plava). Vebova slika prikazuje galaksije El Gorda na udaljenosti od oko 6,3 milijarde svetlosnih godina plus pozadinske galaksije, na različitim udaljenostima, uključujući neke udaljene 12,3 milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Neke pozadinske galaksije su izobličene, neobične i veoma izduženih oblika zbog toga što njihova svetlost prolazi kroz gravitaciono sočivo jata.

Još 2012.godine je zaključeno da je El Gordo mesto sudara dva galaktička jata koja su naletela jedno na drugo brzinom od nekoliko miliona kilometara na sat, da je najmasovniji i da proizvodi najviše rendgenskih zraka od bilo kog poznatog galaktičkog jata.

Veb je u julu 2022. posmatrao El Gordo.

Jata galaksija su teškaši astronomije. Imaju moć da savijaju svetlost i uvećavaju udaljene objekte, što je fenomen poznat kao gravitaciono sočivo koji je predvideo Albert Ajnštajn pre više od 100 godina.

Infracrvena slika, koju je napravio ST Džejms Veb, prikazuje niz neobičnih, izobličenih galaksija u pozadini koje su bile samo nagoveštene na prethodnim slikama ST Habl. https://hubblesite.org/.../images/2014/22/3363-Image.html

Jedna od najupečatljivijih karakteristika je svetli crveni luk u gornjem desnom uglu. Svetlu iz ove galaksije je trebalo 10,6 milijardi godina da stigne do Zemlje. Njegova crvena boja je posledica kombinacije crvenila od prašine unutar same galaksije i crvenog pomaka zbog njene ekstremne udaljenosti.

Pozadinska galaksija je u obliku diska, prečnika 26.000 svetlosnih godina. Otkriveno je da formiranje zvezda brzo opada u centru galaksije.

Još jedna istaknuta karakteristika Vebove slike je duga, kao olovka tanka linija levo od centra. Poznata kao "La Flaca" (Tanka), to je još jedna pozadinska galaksija čijoj je svetlosti trebalo skoro 11 milijardi godina da stigne do Zemlje.

Nedaleko od La Flake je još jedna galaksija vidljiva kroz gravitaciono sočivo. U njoj su tri slike prve pojedinačne zvezda crvenog giganta koja je uočena na udaljenosti od 1 milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Takve zvezde sa velikim crvenim pomakom se mogu detektovati samo korišćenjem infracrvenih filtera i osetljivosti Veba.

Slike koje prilažem sam izdvojio iz slike: https://stsci-opo.org/STScI-01GZY2VJ33V4R0B7QKFEEQ72E1.png

 

GSMB 1

GSMB 2

GSMB 3

GSMB 4

GSMB 5

GSMB 6

GSMB 7

GSMB 8ž

GSMB 9

GSMB 10

Ove fotografije u većim dimenzijama

 

 

Izvor: 

https://webbtelescope.org/.../news.../2023/news-2023-119

https://chandra.si.edu/photo/2023/elgordo/...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...