Kyushu
Subota, 10.12.2011., 4:43AM UTC

Došlo je do curenja radioaktivne vode iz sistema za hlađenje u nuklearnoj elektrani Kyushu na jugozapadu Japana. Na sreću voda se nije izlila van elektrane i time ugrozila prirodu. Curenje radioaktine vode iz sistema u Kyushu Electric Power Co.  Genkai pogonu nastao kada se Japan borio sa posledicama cunamnog talasa koji je pogodio severoistočni deo Japana i kojom prilikom su se istopila tri reaktora čime se velika količina radioaktivnog materijala izlila u okean i u vazduh.

Tetsuya Saito, portparol za nuklearnu i industrijsku bezbednost Japana izjavio je da je 1.8 tona radioaktivne vode procurila iz pumpe reaktora broj 3 u nuklearnoj elektrani  Genkai, dok se uzrok još ne zna i pod istragom je, kako je rekao. Voda se skuplja u magacinskom prostoru i ne predstavlja rizik po bezbednost sredine i ljudi.

Kyushu Electric je u petak izdao saopštenje za javnost da postoji problem sa pumpom, ali nije pomenuto curenje. Zvaničnici nisu bili dostupni u subotu za bliže informisanje o događaju.

“Bilo je raznih problema u Genkai”, rekao je Saito. “Ne postoji opasnost od curenja van potrojenja ovog puta”. Rekao je da će Kyushu Electric istražiti sve i konačno dati izjaviti u čemu je bio problem.

Gradonačelink Genkai-a, Hido Kishimoto se požalio da nije uvek bio dobro obaveštavan. “Lokalna vlada to treba da zna”. Agencija Kyodo News prenosti: “Više puta sam trazio promenu politike rada”.

Izvor: RSOE

Pročitajte članke o Fukušimi

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži