Niti 1623. nisu bili toliko blizu, ne propustite pogledati večeras 

jupiter i saturn dijagram harmonije

Planeti i Mjesec povremeno, prividno, dolaze jedni blizu drugih. Za nas kao promatrače tih događanja čini se kako su oni zaista blizu iako ih u stvarnosti dijele stotine tisuća ili stotine milijuna kilometara. Današnji, 21.XII 2020. ekstremno bliski susret Jupitera i Saturna nije viđen još od 1623., no tada su bili preblizu Suncu za opažanje, čak i nešto podalje jedan drugome nego što su to danas. Ovakav prizor naši daleki preci imali su zapravo priliku promatrati još dalje u prošlosti (1226.). Sličnu prigodu poput večerašnje imati će prilike promatrati naši daleki potomci 2417.!

jupiter i saturn 21122020

Navečer, nakon zalaska Sunca nisko na jugozapadnom horizontu u prvi mah ugledati ćemo jednu sjajnu „zvjezdicu“ a zapravo se radi o ovom dvojcu koji su toliko blizu jedno drugome da će pogled kroz dalekozor i/ili teleskop pokazati kako su planeti bliže jedan drugome nego što su neki od njihovih prirodnih mjeseci udaljeni od matičnog tijela! Astronomski gledano, naj-naj bliže jedno drugome biti će u 19:20 po našem lokalnom vremenu (UT+1). 

jupiter i saturn 21122020 shema

Jupiteru za jedan puni okret oko Sunca (Jupiterova godina) treba dvanaest godina a Saturnu trideset. Njihovi susreti, konjunkcije, se za nas s Zemlje događaju svakih dvadesetak godina. Za to vrijeme Jupiter napravi jedan puni krug plus još dvije trećine drugog kruga a Saturn načini dvije trećine kruga oko Sunca. Cijela se stvar polako i harmonično uz zakonitosti nebeske mehanike odvija već eonima. Svakih četiristotinjak godina dolazi do „super zbližavanja“ ovih divovskih planeta. 

Kako promatrati večerašnje „super zbližavanje“ planeta. Sunce zalazi u 18:02 (Vidulini, centralna Istra). Mjesto opažanja izaberite tako da nema nikakve smetnje na jugozapadnom horizontu. Toplo se obucite, ponesite vodu, čaj, kolače i udobno se smjestite pred koloritnim sumrakom. Ubrzo će se dolaskom tamne pojaviti svjetla „zvijezda“, naš dvojac stopljen u jedno. Biti će jako teško golim okom, možda i nemoguće, razlučiti radi li se o jednom ili dva objekta na nebu! Poigrajte se tko ima jastrebov vid ukoliko promatrate u društvu. Ponesite sobom dalekozor, zasigurno ima neki negdje u kući ili bar kod prijatelja-susjeda koji će biti lijen da se odmakne od igrica na mobitelu. 

Donosimo ilustracije s objašnjenjem zašto se događa konjunkcija i gdje se planeti nalaze na nebu. Prema aktualnoj satelitskoj slici naoblake nad Europom čini se kako su žitelji Balkanskih prostora u najboljoj situaciji što se tiče povoljnih meteoroloških prilika. Uživajte i ne zaboravite pokazati djeci. Možda će im baš večerašnji susret Jupitera i Saturna ostaviti trajni životni pečat i usmjeriti ih ka znanosti i tehnici, a vidimo da je to jedini ispravni želimo li u svemiru punom opasnosti i izazova opstati kao vrsta i kao civilizacija! 

fotografije

Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 4 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 10 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka