nebo 07072024

Predvečer...

Pola sata nakon zalaska Sunca, pa dalje ka spuštanju noći, nisko nad zapadnim obzorjem imamo prigodu golim okom uživati u koloritnim sumracima, sve začinjeno društvom  mladog Mjeseca, te planeta  Merkura i Venere.

Večeras, 07.07.2024. Sunce u našim krajevima zalazi desetak minuta prije 21h. Oko 21:30 njega će na zapadnom obzorju zamijeniti jedva zamjetni Mjesečev srp i nešto ispod njega planet Merkur. Venera je vidljiva u idealnim uvjetima. Večeri koje  dolaze biti će sve zanimljivije. Mjesec će se svakog dana osjetno više pozicionirati, a prema  „gore“ kreće i Merkur, a za njime i Venera. 

Večeri su sada ugodne za boravak van kuće, šetnju nakon dnevnih vrućina. Iskoristimo pogled prema zapadnom horizontu, pogledajmo Merkur i Veneru u utrci na nebu koja će trajati cijeli srpanj. Ova dva planeta tijekom narednih tjedana natjecati će se u sjajnosti i utrci na nebu jedan onkraj drugoga. 

Planet Venera se obzirom na svoju putanju (gledano sa Zemlje) tijekom godine pojavljuje nekoliko mjeseci navečer, a nekoliko mjeseci ujutro. Kad je vidljiva navečer naši su stariji govorili kako se radi o Večernjoj zvijezdi, Večernjači. Ujutro je pak „postajala“ zvijezda Danica, Jutarnja zvijezda, Zornjača.

nebo 07 09072024

 

 


Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 1 dan ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka