C/2014 Q2 (Lovejoy)

Pokušaj da uradimo osmatranje dan ranije sa Draganom je propao zbog jako loših osmatračkih uslova. Tako je naš "paralel s Lalom" (kodni naziv za zajednička osmatranja) tog dana se izjalovio. Ali Dragan je osim komete imao uzbudljiv nastavak osmatranja što je detaljno opisao u članku " UZBUDLJIVA POSMATRAČKA NOĆ 12.01.2015 "

Dakle večeras imam popravni. Iako bi se i iz grada sigurno mogla vidjeti da nije bilo smoga, izbor je pao na staro osmatračko mjesto na Smetovima (1000 m) obližnjem izletištu.

Penjući se već na 800 m smo izronuli u kristalno čistu noć bez trunke oblačnosti. Kroz prozor auta sam pogled bacao ka Orionu i Plejadama potpuno ubjedjen u lijep osmatrački ugodjaj. Čim smo svjetlost farova ugasili shvatili smo da je noć izuzetno dobra. Potpuno mirno, bez daška vjetra i u potpunosti bez starih smetala - oblaka. Uzeo sam SkyMaster 15x70 iz kutije usmjerio ga grubo ka ciljanom mjestu i ... glasno se nasmijao. Da ovo je bilo najbrzi pronalazak komete koja se raškosno šepurila na svom položaju.

Dohvatio sam mobilni i već po nepisanom pravilu prozvao Dragana zatim i Sašu. Potom sam se ponovo vratio kometu. Preljepa je. Kolega koji nas je dovezao predložio je da odemo dalje, obzirom da je blato na putu bilo smrznuto. Pomjerili smo se 5-6 kilometara u potpunu tamu. Novo osmatračko mjesto je bilo zaista još bolje. I da ... komet se dao nazrijeti golim okom a u dvogledu se dao naslutiti rep koji je usmjeren prema Orionu. Ponovo konstatujem da je prizor predivan.

Smjenjujemo se u osmatranju ja, supruga Alma i prijatelj Haris čijim terencem smo stigli na lokaciju. Plejade, Orionova maglina, Jupiter iznad njega M44, lijepi osmatrački objekti se nizaju jedan za drugim i svako malo ponovo završimo na kometi ... koja je ipak "zvijezda" večeri :)

Kada je hladnoća počela da koči ruke odlučili smo se, istina nevoljko, za povratak ...

Lovejoj, zaista si nam pružila mnogo, bez ikakvog napora ili truda. Osmatrački trofej koje se ne ispušta lako.

DSC00058   DSC00057

KometaLovejoy

Veća slika

Kometa C/2014 Q2:

Trebinjci posmatrali kometu Lovejoy
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - Novi Sad
- Dragan Miladinović
Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - ponovo iz Slovačke

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) - iz Novog Sada
- Dušan Mrđa
La cometa del momento
- Danilo Pivato, Rim
Author: Behaudin Karić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži