Lov na komete, pa bile one već i otkrivene, uvek predstavlja izazov. Magličasti objekat, u kakve komete spadaju, ume da veoma lako "ispari" iz vidnog polja instrumenta. Ovo pogotovu važi za naseljena područja u uslovima zimske sumaglice, dima i vodene pare iz raznih grejnih sistema. Dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja i odsustvo zelenih krošnji drveća koje i te kako ume da umiri užasavajuće efekte svetlosnog zagađenja nastalih od obližnjih stubova ulične rasvete. Međutim, u slučaju C/2014 Q2 pronalaženje se odvijalo i više nego lagano te sam kometu veoma brzo uočio u okularu dvogleda 15X70 postavljenog na paralelogram. Kometa je uočena približno na petnaest stepeni zapadno od zvezde Rigel i pohodila je sazvežđe Eridani (Reka). U dvogledu je u istom vidnom polju zajedno sa sjajnijom zvezdom Ksi Eridani (5,2 magnitude). Odabrao sam trenutak za posmatranje kada se kometa nalazila u kulminaciji, na nekih 40-tak stepeni visine iznad južnog horizonta, vreme: 21h po lokalnom vremenu (lokacija: grad Zrenjanin, periferija). Granična vizuelna magnituda 3,0. Datum: 07.01.2015. godine.

Sam izgled komete je opčinjavajući jer je sjajna i velika (široka) poput sazvežđa u kome se nalazila. Zajedno sa tri poravnate zvezde na jugu, predstavljala je lep prizor trougla sa kometom u vrhu i zvezdama u njegovoj bazi. Koma se sastoji iz dva dela, jedno je centralno zgušnjenje, vrlo uočljivo već na prvi pogled. Periferni vid otkriva tamniji, širi deo kome koji se krajevima lagano utapa u pozadinu. Ceo utisak je da je kometa kružnog oblika. Vrlo zanimljiv detalj kod ovakvog načina posmatranja jeste da se u pojedinim trenucima, u sredini centralnog zgušnjenja, zacaklilo zvezdoliko jezgro sjaja većeg nego li jedna od zvezda sa kojom je kometa činila gore opisani trougao.

C 2014 Q2 070115 2102UT

Prizor vidnog polja sa kometom je skiciran i posmatranje je završeno u 22h13min. Sa skice sam približno ocenio veličinu uočene kome (oko 9 lučne minute) i sjaj jezgre (8,7 magnitude).

Vedro!


Kometa C/2014 Q2 Lovejoy - iz Slovačke

C/2014 Q2 Lovejoy - B. Saksida

Kometa C/2014 Q2 Lovejoy

LOVEJOY



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...