Manje svjetla – manje virusa?!

SZ1Stavite kursor na sliku

Da, ali ne u uzročnom već u posljedičnom smislu. Svjetlosno zagađenje globalno je prepoznati problem sa višestrukim, negativnim, implikacijama na život i rad čovjeka. Civilizacijski problem koji se diljem svijeta više ili manje uspješno riješava posebice zadnjih desetak godina. Umjetna rasvjeta civilizacijska je nužnost, no to istovremeno znači i kako je rasvjeta opravdana tamo gdje je ona zaista i potrebna uz poštivanje svjetlotehničkih normi osvjetljavanja željenog prostora a ne rasvjetljavanje svega i svačega. 

LP COVID wuhan usporedba

Prije nekoliko dana u našim je medijima objavljeno kako su zvonici dvaju crkava u centralnoj Istri osvjetljeni sa po nekoliko širokokutnih reflektora. Zvuči gotovo nevjerojatno da se tako nešto negativno, nakon dvadeset godina rada na riješenju problematike, može dogoditi u Istri. Obzirom na aktualnu pandemiju COVID-19 civilizacija je usporila gotovo do minimuma aktivnosti dovoljne za puko življenje. Stao je promet, industrija, turizam.. a to se prema www.spaceweather.com (Frankie Lucena, Puerto Rico) odrazilo na smanjenje svjetlosnog zagađenja u SAD i u Puerto Rico. 

puerto rico COVID usporedba

Logično, nema gospodarske ni društvene aktivnosti nema ni rasvjete koja je iste podržavala. Na satelitskim snimcima Wuhana jasno se uočava razlika prije i poslje reakcije društva na pandemiju virusa. Pokušali smo na satelitskim snimcima naših krajeva uvidjeti razliku prije i sada za vrijeme pandemije. Čini se kako je stanje kod nas gotovo neizmjenjeno za razliku od nekih drugih područja na planeti gdje se razlike itekako uviđaju. 

Svjetlosno zagađanje nam u ovom slučaju samo govori kako naši industrijski, privredni potencijali nisu dovoljno razgranati te se ne uočavaju zamjetnije razlike. Nažalost, ili nasreću, naša glavna privredna grana je turizam a to se vidi čak i po pitanju svjetlosnog zagađenja.

USA COVID usporedba


Komentari

 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 3 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 3 dana ranije
 • marino1 said More
  Nemam rijeci pohvale za ovaj... 3 dana ranije

Foto...