Nakon više od 11 godina poznata sudbina UNICEFova medvjedića

H1A ac

Godina je 2010. Ljetne vrućine, jedanaesti dan mjeseca srpnja.. u Vidulinima dvadesetak ljudi Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini priprema tri letjelice koje će balonima prije sumraka put nebeskog plavetnila.. Jedna od triju letjelica (tada su nazivane; sonde) u sebi nema elektronike niti bilo kakve druge tehnike. HISTRION 1A udomio je UNICEFova medvjedića, brižljivo postavljenog na sjedište, vezanog pojasevima koji će kroz omanji prozor gledati svijet ispod sebe. Svijet nepravde, siromaštva i ratova.. Njegova je simbolična misija poletjeti kao prvi putnik UNICEFa u stratosferu i zaželjeti želju da se svijet promijeni, da postane prijateljski za Čovjeka i ekosustav.

Istog su dana svoje uspješne misije odradile letjelice HISTRION 2 i 3. One su uspješno prizemljene, pronađene i materijali o njima publicirani su u medijima. Sudbina HISTRIONa 1A ostala je nepoznata. Nije bilo tehničkih mogućnosti niti opreme kojom bi se pratio njegov let niti saznala pozicija slijetanja. Postojao je samo natpis o nazivu letjelice na vanjskoj oplati. Broj telefona za kontakt i poruka nalazniku za slučaj pronalaska bio je rukom ispisani papir postavljem iza sjedala medvjedića.

H1A aa H1A ad
   

Prolazili su dani, tjedni, godine... još godina. Nije bilo javljanja potencijalnih nalaznika. Sjećanje na medvjedića (iz interno poznatih razloga nazvanog „Danko“) nije izbljedilo. Više od jedanaest godina po nepoznatoj sudbini „Danka i njegove letjelice“ nitko više nije vjerovao da se tu nešto može promijeniti. 

Godina je 2021. Ljetne vrućine su iza nas, deveti je dan mjeseca listopada, dvadesetak ljudi  AUV priprema dvije letjelice (H201 i H202DV) na misije u stratosferu koje će one u cijelosti uspješno obaviti do popodnevnih sati sljedećeg dana. U tim misijama sudjeluje i Kristijan Damijanić, mag.ing. sa Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivredni odjel u Poreču. On se tada prisjeća svoje šetnje obalom južno od Rovinja i onoga na što je tamo naišao prije više od deset godina. Ubrzo nakon lansiranja H201 i H202DV Kristijan Damijanić i Marino Tumpić razgovaraju o tome. Nakon pokazanih fotografija HISTRIONa različitih oblika jedno je sigurno; Kristijan je tada, u ljeto 2010. na samoj obali (lokacija na fotografijama), tik uz more, naišao na „Danka i njegovu letjelicu“. Nije htio dirati ni otvarati artefakt na koji je naišao, nazvao je „nekoga“ i obavijestio o svom pronalasku. Nažalost ta informacija nikada nije došla do ekipe Istarskog svemirskog programa AUV. Danas na toj lokaciji, očekivano, nema ni traga o HISTRIONu 1A. Ipak, time je nakon više od jedanaest godina razriješena sudbina ove letjelice. Lokacija pronalaska poklapa se sa tada prikupljenim podacima o mogućoj trajektoriji leta. Neznamo i dalje gdje je Danko, ali smo sada sigurni da se dokopao Istarske obale, da nije završio u Tršćanskom zaljevu ili negdje u bespućima Sredozemlja. Nadamo se da ga je netko udomio i da je dobro. Sada napokon možemo zaključiti misiju HISTRIONa 1A. Možemo samo zaključiti kako je naš planet jako malo mjesto..

H1A ab

 H1A lokacija istra 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 21 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 22 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...