Od Laboratorija do bliskog svemira i natrag

Laboratorij za precizno inženjerstvo i tehnologiju mikro i nanosustava u suradnji sa Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Centrom za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Astronomskom udrugom Vidulini tehnologijom 3D tiska izradila je tijekom 2018. i 2019. dva modela tipa „cubesat“.

Radi se o cubesat modelu pikosatelita (masa od 100g do 1000g) prema smjernicama CubeSat Design Specification (California Polytechnic State University – Cal Poly – cf. http://www.cubesat.org/) te njegovoj umanjenoj inačici tipa cubesat koji pripada u kategoriju femtosatelita (masa do 100g).

NANORI AUV femto

NANORI AUV piko i femto

Oba se ova modela temelje na projektu i konstrukciji nosive strukture satelita ovih kategorija. Izrađen je jedan primjerak pikosatelita te tri primjerka femtosatelita. Svi su letjeli u bliski svemir (stratosfera od 20.000m do 100.000m nadmorske visine) kao edukacijsko-inženjerski artefakti namijenjeni ispitivanju njihovih karakteristika u uvjetima bliskim onima u orbiti oko Zemlje.

Model pikosatelita letio je u stratosferu sa letjelicom HISTRION 107 (23.08.2019.). Maksimalna dostignuta visina iznosila je 35.948m. Dva od tri modela femtosatelita letjeli su u stratosferu letjelicama (po jedan u svakoj i pri tome su udomili sklop elektronike za LED signalizaciju) HISTRION 108 i 110 (12.10.2020.) dosegnuvši maksimalnu visinu od 42.585m. Izgubljeni su po slijetanju nakon što su letjelice, prije spasilačkog tima pronašli, devastirali i pokrali vandali. Treći model femtosatelita uspješno je odradio svoju misiju u stratosferi (09.10.2021.) sa letjelicom HISTRION 201 popevši se na maksimalnu visinu od 28.831m.

H201 more macro

NANORI AUV piko

Model pikosatelita i femtosatelita nisu pokazali vidljiva oštećenja strukture nakon izlaganja ekstremnim uvjetima (temperatura, vlažnost, pritisak, zračenja..) u stratosferi. Zamijećeno je jedino odstupanje tolerancija reda veličine 0.2mm na spoju tijelo/poklopac kod modela femtosatelita.

Ovi modeli su letovima u stratosferu završili svoja letna ispitivanja. Sada služe kao pokazni primjerci za edukaciju i promociju znanosti i tehnologija sa naglaskom na aero-svemirske tehnologije. Time je prva faza suradnje Laboratorije za precizno inženjerstvo i tehnologiju mikro i nanosustava (NANORI) uspješno zaključena. 

Petar Gljušćić - Marino Tumpić

**Astronomska udruga Vidulini pokrenula je i provodi Istarski svemirski program od 01.05.2009. Jedan od zadataka Programa je slanje letjelica u bliski svemir sa implementiranim eksperimentima i uređajima s područja tehnike i tehnologije, prirodnih i društvenih znanosti uz aktivnu afirmaciju gospodarstva i edukaciju javnosti o aerosvemirskom okružju. Zahvaljujemo našim partnerima na razumijevanju i suradnji.

201 pancam4



 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...