Da bi se snimila supermasivna crna rupa u centru galaksije M87, povezano je osam teleskopa širom sveta u virtuelni teleskop veličine Zemlje koji je nazvan Horizont događaja (EHT). Rezultat je prva slika crne rupe koja je objavljena 10. aprila 2019. godine. Snimak centra galaksije M87, udaljene 55 miliona svetlosnih godina prikazuje svetlu prstenastu strukturu sa tamnim centralnim regionom, senkom crne rupe.

CRM87

EHT je 24. marta 2021. u časopisu Astrophisical Journal Letters objavio da je po prvi put uspeo da polarizacijom svetlosti koja dolazi iz svetlog regiona oko ove crne rupe vidi magnetno polje.

Slika prikazuje polarizovani pogled na supermasivnu crnu rupu u centru galaksije M87. Linije označavaju orijentaciju polarizacije, koja je povezana sa magnetnim poljem oko senke crne rupe. Orijentacija svetlosnih talasa odražava i strukturu magnetnog polja.

Crne rupe ogromnom gravitacijom savijaju svetlost i plazmu pa čak i magnetno polje oko sebe. Pri tom izbacuju ogromne mlazove okolne materije i energije u pravcu koji je normalan na horizont događaja koji se kreću ogromnim brzinama i na vrlo veliku udaljenost.

Rezultati kazuju da magnetno polje određuje dinamiku materijala u blizini horizonta događaja crne rupe M87 i pomoći će razumevanju magnetnog polja oko crnih rupa i kako i koje aktivnosti u ovom regionu izbacuju ove moćne mlazove.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 5 dana ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 5 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 6 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 6 dana ranije

Foto...