431183741 7197514226998168 7552076678744867863 n

Slike sa Vebove NIRCam (kamere za bliske infracrvene zrake) i MIRI (instrument za srednje infracrvene zrake) prikazuju NGC 604, region formiranja zvezda u galaksiji Triangl (M33), udaljenoj 2,73 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Sličan je regionima rađanja zvezda u Mlečnom putu, kao što je Orionova maglina, ali je mnogo većeg obima sa mnogo mladih zvezda. Takvi regioni su male verzije udaljenijih galaksija, „zvezdanih eksplozija“, sa izuzetno visokom stopom formiranja zvezda.

Maglina se sastoji od grudastih, crvenih, nitastih oblaka. U sredini desno od crvenih oblaka je veliki mehur neprozirnog plavkastog sjaja sa mrljama zvezda. Na ivicama mehura se beli prašina. Tu je i nekoliko drugih mehurića na vrhu magline i dve male šupljine, gore u centru slike. Hiljade žutih i belih zvezda je izvan magline. Tu su i neke crvene zvezde i nekoliko galaksija u obliku diska.

Više od 200 toplih, masivnih zvezda, B i O-tipa u ranim fazama života zaklonjeno je prašnjavim gasnim omotačima. Mase O-tipova su više od 100 puta veće od mase Sunca. Retko se može naći ova koncentracija u obližnjem univerzumu. U Mlečnom putu ne postoji sličan region.

Na Vebovoj bliskoj infracrvenoj NIRCam slici, najuočljivije karakteristike su vitice i jarko crvene grudvice emisije koje se protežu iz oblasti koje izgledaju kao čistine ili veliki mehuri u maglini. Zvezdani vetrovi sjajnih toplih mladih zvezda su isklesali ove šupljine, dok ultraljubičasto zračenje jonizuje okolni vodonik koji se vidi kao beli i plavi sjaj.

Svetlo narandžaste pruge na NIRcam snimku označavaju prisustvo molekula policikličnih aromatičnih ugljovodonicka (PAU) koji imaju važnu ulogu u međuzvezdanom medijumu i formiranju zvezda i planeta, ali im je poreklo nepoznato. Hladni molekularni vodonik koji je prvo okruženje za formiranje zvezda je označen tamnije crveno.

431465845 7197517986997792 6717316937536457440 n

Na MIRI srednjoj infracrvenoj svetlosti NGC 604 ima manje zvezda zato što vrele zvezde emituju mnogo manje svetlosti na ovim talasnim dužinama, dok veći oblaci hladnijeg gasa i prašine sijaju. Neke od zvezda koje se vide na ovoj slici, koje pripadaju okolnim galaksijama, su hladni crveni superdžinovi, stotine puta veći od Sunca. Neke od pozadinskih galaksija na NIRCam slici blede. Na MIRI slici, plave vitice materijala označavaju prisustvo PAU.

Procenjuje se da je NGC 604 udaljen oko 3,5 miliona svetlosnih godina. Oblak svetlog gasa se prostire na oko 1.300 svetlosnih godina u prečniku.

NIRcam
MIRI
 
 
SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...