Astronautika: misije

NH se konačno javio – sve je OK! U APL-u u Merilendu, koji prate rad sonde, slavlje. U prvom javljanju stigao je samo inženjerski radio-izveštaj o zdravlju i potvrda da je zadatak obavljen jer je čitav susret sa Ultimom protekao automatizovano.

nh1
Dobar, čist signal uhvaćen je radio antenom smeštenom u Španiji

Svi podaci su trenutno u brodskoj memoriji i čekaju da se glavna antena okrene ka Zemlji i da počne transfer ka Zemlji.

Ultima je 2 milijarde km dalja od poslednje planete, Neptuna, i 1,5 mld. km od Plutona. Jedinu vezu s kućom održava mali brodski predajnik 'snage' 15 W koji može da šalje slike jedino brzinom od 1 kilobajt u sec. što znači da će poslednja slika stići na Zemlju tek krajem 2020.

nh2

Mada znam da je ovo procena pre proletanja, pošto nema boljeg da prenesem ovu tabelu. Kaže se da će NH proleteti na 3.500 od središte Ultime; radio signalu treba preko 6 sati da stigne do Zemlje; u rezervoarima je navodno ostalo 11 kg hidrazina.

Ako sve bude proteklo kako sada izgleda, tim NH će sigurno tražiti od Nase odobrenje za novo produženje misije. Ako padne lova, najverovatnije će pojuriti još jedan Kajperov objekat u sledećoj deceniji. NH ima dovoljno goriva za još jedan manevar, a struje će biti dovoljno za pokretanje sistema i instrumenata za još najmanje 10-15 godina.


NEW HORIZONS

Tajne Plutonovog sistema i Kajperovog pojasa

NH 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(152 strane, 48,8 MB)
download

pdf

ilustracija

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...