Astronautika: misije

Bez napora i novaca vodimo vas dalekoo

Niste nešto na ti sa novčanikom, neda vam se ustajati iz kreveta ili fotelje a i mrzi vas da se maltretirate sa ruksacima i torbama po svijetu, Astronomski magazin ima riješenje za vas. Vodimo vas na ugodno, besplatno, daleko i zanimljivo putovanje van granica našeg planeta. Na put oko Mjeseca!

Više od dva desetljeća traju pripreme za povratak ljudi na Mjesec. Ovog puta čovjek neće samo prošetati, odskakutati, provozati svoje izaslanike po finoj, bezličnoj prašini (regolitu) Mjesečeve površine. Ovog puta idemo na Mjesec s namjerom da tamo formiramo stalne ljudske nastambe. Taj je naum zahtjevniji od američko-ruskih napora krajem šesdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. NASA ovog puta nema bezrezervnu i općedruštvenu potporu tipa; „nema veze koliko košta važno da budemo prvi“. Povratak na Mjesec složen je i dugotrajan proces čiji se vrhunac očekuje još ovog desetljeća. U tu svrhu osmišljeni su i izgrađeni zemaljski kapaciteti, divovska raketa SLS i svemirski brodovi za siguran prijevoz astronauta rođenih nakon odlaska zadnjeg čovjeka s Mjeseca u prosincu 1972. Štoviše, čak su i privatnici u ozbiljnoj igri. Armstrong i Oldrin o tome su mogli samo sanjati.

mell artemis1 primjer

Prema aktualnom vremeniku događanja prvi od nužnih koraka je slanje svemirskog broda Orion u nepilotiranom režimu na misiju oko Mjeseca i natrag. Misija nosi naziv Artemis I. Lansiranje je zakazano za sredinu maja ove godine. Trajati će dvadeset i šest dana a na put će krenuti sa ikone Apollo programa, moderniziranog kompleksa 39B na Cape Canaveralu, Florida, SAD. Više informacija o svemu nudi besplatna enciklopedija na mobitelu koja se odaziva na ime internet.

Ovaj je uvod bio nužan kako bismo izbjegli „gužvu“ sa prijavama na let oko Mjeseca. Neki nisu ni stigli do ovog pasosa. Za vas koji čitate ove retke na linku;www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/  nalazi se jednostavno sučelje u koje upištete svoje ime i prezime, ili ono vaših ukućana, prijatelja, kućnih ljubimaca.. Po unosu podataka na ekranu odmah dobijete kartu za let a podaci se pohranjuju u NASAinu bazu podataka te će se kao elektronički zapis nalaziti unutar svemirskog broda Orion u misiji leta oko Mjeseca, Artemis I. Mi smo krenuli, karta je tu, izdvojite minutu i vidimo se na putu oko Mjeseca još i prije ljetnih vrućina.

am artemis1

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...