Astronautika: misije

marsinsight na marsu

Moji se uređaji gase, nemam više snage, čekam vas da dođete po mene!

Američki lander na Marsu, Mars InSigh,t poslao je sredinom prosinca zadnje poruke svojim tvorcima na Zemlji. Njegova je četverogodišnja misija na crvenom planetu došla do kraja. Na Mars je sletio 26.11.2018., zajedno s digitalnim potpisima i nekoliko desetaka naših sugrađana. Izvorna misija planirana je na dvije godine, poživio je više nego dvostruko duže. Njegova najvažnija misija bila je istraživanje unutrašnjosti Marsa, zahvaljujući njemu marsotresi su postali znanstvena činjenica.

U proljeće ove godine započeli su ozbiljni problemi s landerom. Njegovi fotonaponski paneli gotovo su u cijelosti prekriveni prašinom i pijeskom. Razina električne energije svakim je danom opadala. Sad je došao kraj ove fantastične misije na Marsu. Preko 800.000 pratitelja na twiteru pratilo je iz dana u dan događanja na susjednom, dalekom, nebeskom tijelu.

Kada bi InSight bio živ njegove zadnje riječi bile bi otprilike ovakve;

Dragi moji Zemljani, dao sam sve od sebe ovdje na negostoljubivom Marsu. Znam da ste mi dali svoje povjerenje i svakog sam dana marljivo radio. Moja snaga već duže vrijeme opada. Postao sam mudriji ali nemoćni starac ovdje, na drugom svijetu. Nemam više snage da ostanem s vama u konaktu niti da nastavim raditi. Nadam se da ste zadovoljni samnom. Moje se tijelo gasi, možda se dogodi čudo pa neka od lokalnih pijavica odnese teški teret pijeska s mojih uređaja i opreme..možda. Hvala vam što ostajete samnom do kraja, vi ste moji tvorci i prijatelji. Znam da ćete me pokušati buditi i kad više ne bude poruka od mene a to će se dogoditi uskoro. Ne brinite za mene. Šaljem vam zadnje fotografije i podatke s ovog zanimljivog ali opasnog svijeta. Mojim elektroničkim sklopovima prolaze misli kako ćete jednog dana doći do mene i pobrinuti se za moje tijelo. Možda me i oživite, ja ću vas čekati. Zbogom moji Zemljani, uskoro će Nova godina kod vas. Želim vam da uspijete na putu ka zvijezdama i preživite sve nedaće, sretna vam Nova godina. Ne mogu više, ipak imam jednu želju za moje nasljednike; Naučite nas da plačemo i da se smijemo...

NASA će još neko vrijeme redovito održavati komunikacijski kanal sa InSightom, tehničari ne vjeruju da će se lander ikad više javiti no za svaki slučaj slati će test komande. Tko zna, hvala ti Robote!

marsinsight cisto vs prasnjavo

 

  O ovoj misiji: 

 

 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...