Press konferencija znanstvenika sa LIGO opservatorije održana u 16:30h po našem vremenu u četvrtak 11. februara u Louisiani (SAD) „zatalasala“ je cijeli svijet. Mediji prenose informaciju kako se radi o otkriću desetljeća, neki kažu i stoljeća, na koje se čekalo pune 103 godine. Otkriveni su gravitacijski valovi – nevidljiva sila u svemiru koja napinje prostor-vrijeme a čije dokazivanje postojanja i razumijevanje znači kako odsad naše poimanje svemira postaje drugačije a nove intrigantne stvari iz svijeta znanstvene fantastike bliže realnosti.

gravitacijski valovi 1

Istine radi, u suštini se zapravo ne radi o otkriću već o detekciji, potvrdi postojanja gravitacijskih valova. Njih je u svojoj Općoj teoriji relativnosti teorijski predvidio Albert Einstein 1915. Sva njegova predviđanja dosad su potvrđena, znanstvenicima je izmicalo samo dokazivanje postojanja gravitacijskih valova. Svi znamo za uzrečicu kako je sve relativno osim brzine svjetlosti. Zakrivljenost i izobličenje prostor-vremena uzrokovano je uticajem energije i mase. Gravitacijski valovi koji se šire brzinom svjetlosti detektirani prilikom napinjanja prostor-vremena između dvije crne rupe to pokazuju i dokazuju. Zapravo je riječ o oscilacijama u tkivu prostor vremena koje se šire uokolo izvora, poput valova na vodi kada bacimo kamenčić. Sada zamislite da bacimo bilijune kamenčića u gotovo nemjerljivo veliko more, bilijuni većih i manjih izvora valova i njihovo širenje te međusobna interakcija možda su najbliže onome kako možemo „amaterski“ opisati o kakvom se značajnom otkriću radi. U takvom „zatalasanom“ svemiru živimo a tek trebamo u narednim istraživanjima uvidjeti koliko je slika svemira koju gledamo stvarna a koliko je riječ o stvarnosti iskrivljenoj upravo djelovanjem gravitacijskih valova.

Gravitacijski valovi stvaraju „femto“ (gotovo nemjerljivo male) promjene u udaljenostima među česticama, koje na taj način šire odnosno skupljaju prostor. Bila su potrebna desetljeća kako bi dostupna tehnika omogućila potrebnu preciznost i detekciju ovih događanja.

gravitacijski valovi LIGO observatory

Opservatorij LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) radi od 2002. Nakon skoro petnaest godina rada i utrošenih više od milijardu USD rezultati su nedvojbeno predočeni struci i javnosti.

Koristeći lasersku tehnologiju i polupropusna zrcala u LIGO su dvije laserske zrake kontrolirano propuštali u 4km dugačke vakuum tunele gdje su ih sedamdeset i pet puta „izvrtili u krug“ te ih u konačnici usmjerili ka detektoru fotona. Ukoliko obje zrake svjetla istovremeno dolaze do detektora njihov se signal poništava te nema očitanja. U ovom slučaju došlo je do detekcije signala, odnosno svjetlosne zrake prošle su kroz tunele koji su se „produžili, odnosno skratili“ za jedva mjerljivu vrijednost. Gravitacijski valovi postali su na taj način stvarnost, svemir je nanovo pokazao koliko je nepredvidljiv baš poput mora i velikih valova koji su ovih dana poharali zapadnu Istarsku obalu. Imajte to na umu kada se slijedeći puta divite i sa strahopoštovanjem gledate morske valove..

lho aerial photo


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...